Muzeul Marionetelor din Torino

Muzeul-marionetelor-Torino-01

Muzeul Marionetelor din Italia, o curioasă lume în miniatură ce conferă magie spectacolelor de teatru, adăposteşte o valoroasă colecţie a familiei de păpuşari Lupi. Amplasat în Via Santa Teresa, 5, din Torino, muzeul a fost inaugurat în anul 1978, lângă Teatrul Gianduia, deschis în anul 1960 şi devenit locul privilegiat în care familia Lupi îşi organiza spectacolele.

Patrimoniul muzeal cuprinde peste 5.000 de exponate marionete, costume, piese de mobilier. Acestea au fost colecţionate de familia Lupi în decursul a 200 de ani de teatru de păpuşi şi sunt prezentate în sălile de expoziţie anexate Teatrului Gianduia, amenajate în subsolul bisericii Sfânta Teresa aşa cum arată site-ul comune.torino.it.

Calea de vizitare a muzeului şerpuieşte prin sălile expoziţionale, dar şi prin spaţiul teatrului, cu acces la scenă şi culise. Sunt expuse sute de păpuşi, de la cele mai preţioase, vechi de aproape două secole, la cele mai mai recente. Pot fi admirate marionete precum Aida, Pinocchio, Pietro Micca, o colecţie de scene de basme, costume deosebit de valoroase cusute de mână, capete sculptate în lemn, mobilier, precum şi o colecţie siciliană de păpuşi ale familiei Campisi de Caltanissetta.

De asemenea, atelierele de lucru prezintă modalităţile de confecţionare a marionetelor, modalităţile de realizare a personajelor dramatice (prelucrare dramaturgică), precum şi jocul în toate formele sale.

Muzeul-marionetelor-Torino-02

Aşadar această „împărăţie” de marionete, ce cuprinde colecţii istorice ale familiei Lupi, îşi desfăşoară activitatea între spectacol şi magia teatrului. Se estimează că familia Lupi a adunat 200 de ani de tradiţie creatoare.

Povestea lor începe în anul 1823 când Luigi Lupi se îndrăgosteşte de fiica unui păpuşar, Ferrara Jacoponi, şi urmează societatea acestora în Torino. Astăzi, tradiţia este continuată de Maurizio cel care a şi relatat povestea familiei, potrivit museomarionettelupi.com. (Text: Agerpres, Foto: museomarionettelupi.com, Video: youtube.com)