Muzeul Îngheţatei „Carpigiani” din Italia prezintă istoria, cultura, şi tehnologia preparării unuia dintre cele mai apreciate deserturi din lume.
Este amplasat în apropiere de Bologna în comuna Anzola dell’Emilia, o regiune care a oferit lumii maşinile Lamborghini sau motocicletele Ducati şi unde sunt găzduiţi mulţi dintre studenţii Universităţii Gelato veniţi aici din întreaga lume pentru a dobândi cunoştinţele necesare preparării adevăratei îngheţate italiene.
Deschis în anul 2012, muzeul este adăpostit de sediul Carpigiani, unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de maşini de îngheţată. Ideea unui muzeu al „gelato”-ului italian, existentă de multă vreme, a fost concretizată de Fundaţia Bruto şi Poerio Carpigiani. Societatea Carpigiani a fost creată în anii ’40 de doi fraţi şi s-a extins în întreaga lume, numărând peste 400 de angajaţi.
Colecţia muzeală este prezentată pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi cuprinde circa 20 de maşini originale de îngheţată, unelte preţioase şi accesorii, prezentări multimedia, interviuri video originale cu reprezentanţi din domeniu, în jur de 10.000 de imagini de arhivă ce redau evoluţia acestui desert de-a lungul secolelor, aşa cum arată site-ul gelatomuseum.com. Colecţia este concentrată asupra secolului XX. În imaginile de arhivă sunt surprinse procesul preparării îngheţatei, diverse campanii publicitare, dar şi gelateriile ambulante folosite în trecut. O atenţie deosebită este acordată şi secolului al XVI-lea, atunci când a apărut îngheţata aşa cum este cunoscută în prezent.
În cadrul unui tur interactiv, vizitatorilor le sunt evidenţiate trei teme principale: evoluţia îngheţatei de-a lungul timpului, istoria tehnologiei de producţie, precum şi un „traseu” al locurilor în care a fost şi este consumată.
Rădăcinile gelato-ului coboară până la Casa de Medici, cea mai cunoscută familie din Florenţa, inventatorul fiind Cosimo Ruggieri, alchimist şi astrolog, un apropiat al Caterinei de Medici, cea care a devenit soţia lui Henric al II-lea al Franţei. În secolul al XVI-lea Ruggieri prezenta pentru prima dată siropul de zahăr şi îngheţata arabă. Acestea din urmă sunt şi cele mai vizitate exponate. De asemenea, îngheţata care are la bază tradiţia chineză – un desert care a apărut pentru prima dată în anii ’30 – este un exponat la fel de apreciat.
În secolele XIX-XX îngheţata a început să joace un rol important în meniuri, iar odată cu inventarea gheţii artificiale, aceasta a putut fi distribuită de de vânzătorii ambulanţi. Pentru a putea fi consumată mai uşor pe stradă, un italian a inventat cornetul. Între anii 1900-1950 magazinele de îngheţată au început să se contureze şi să câştige autonomie, ştiinţa şi tehnologia au fost valorificate de artizani, au fost dezvoltate maşini de îngheţată — motogelatiere automate şi congelatoare.
Turul muzeului se încheie cu o vizită în zona de degustare, acolo unde instructorii de la Universitatea Gelato, singurul centru de învăţământ superior din lume dedicat studiului preparării îngheţatei, realizează versiunile moderne ale îngheţatei din secolul al XIX-lea.
Dintr-un magazin amplasat în afara muzeului pot fi cumpărate îngheţate cu aromele preferate. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Gelato Museum Carpigiani, italyspecials.com, Video: youtube.com)