Muzeul Fabergé din Baden-Baden

Muzeul-Faberge-01

Muzeul Fabergé din Baden-Baden, Germania, a fost deschis de miliardarul rus Alexander Ivanov ca omagiu adus lui Peter Carl Fabergé, celebrul bijutier al Casei Imperiale Ruse şi creatorul faimoaselor ouă Fabergé, născut în anul 1846 la Sankt Petersburg.

Fondat în anul 2009, Muzeul Fabergé din Baden-Baden a fost primul muzeu privat cu capital integral rus din afara Rusiei, iar construcţia sa a costat 22 de milioane de dolari.

Colecţia muzeului deţine peste 700 de obiecte Fabergé de la renumitele ouă, la bijuterii, picturi, maşini de epocă, tabachere din aur cu diamante, ceasuri de birou. Poate fi admirat aici faimosul ou Rothschild, creat în anul 1902 pentru Baronul Édouard de Rothschild.

Acesta este, de fapt, un ceas încrustat cu diamante, achiziţionat de fondatorul muzeului în anul 2007 la o licitaţie a Casei Christie’s, pentru suma de aproximativ 13 milioane de dolari. De asemenea, pot fi văzute animale miniaturale create de Fabergé, precum elefanţi sau şopârle armadillo din jad şi argint, decorate cu pietre preţioase, expuse la ultimul etaj al muzeului.

Muzeul-Faberge-02

O încăpere a muzeului este dedicată prezentării unui set de 200 de tacâmuri din aur care au fost folosite în anul 1922 la nunta Maharajahului din Patiala. Totodată sunt prezentate opere ale unor maeştri aurari contemporani, precum Bolin, Boucheron, Cartier, Ovtschinikov, Sazikov, Chlebnikov.

O aripă a muzeului expune, pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, picturi celebre ale unor artişti europeni şi bijuterii din Peru. În muzeul Fabergé mai pot fi admirate maşini vintage din colecţia miliardarului rus, fondatorul muzeului. Astfel, pe o suprafaţă de circa două mii de metri pătraţi sunt expuse circa 50 de exemplare, care provin din America şi Europa şi care datează din anii 1890-1930.

Muzeul-Faberge-03

În anul 2012, în cadrul muzeului a fost deschisă expoziţia permanentă „Gold of the World” ce cuprinde peste 100 de obiecte preţioase de pe diferite continente, datând din perioada cuprinsă între secolul al VI-lea î.Hr. şi jumătatea secolului al XX-lea. În cadrul acestei expoziţii pot fi admirate bijuterii greceşti, iraniene, aztece şi incaşe, un trofeu britanic rar, din aur, precum şi tabachere Fabergé.

Muzeul-Faberge-04

Compania Fabergé a fost fondată în anul 1842 în Sankt Petersburg şi a fost furnizorul Casei Imperiale Ruse în perioada 1885-1917. Operele au fost realizate din metale şi pietre preţioase, inspirate din tradiţiile de Paşte, la comanda ţarilor Rusiei. În timpul revoluţiei bolşevice, cele mai multe creaţii au fost duse peste hotare.

Muzeul Fabergé din Baden-Baden este vizitat anual de circa opt milioane de admiratori. Intrarea la muzeu costă 20 de euro. (Text: Agerpres, Foto: worldinyourimangination.files.wordpress.com, faberge-museum.de, Video: youtube.com)