Muzeul Diamantului

Muzeul-Diamantului-08

O incursiune în istoria pietrelor preţioase, Muzeul Diamantului din Bruges, Belgia, expune sute de diamante, ilustrează originile diamantului, prin documente şi instrumente din industria de tăiere a acestuia, utilizate în Belgia, îndeosebi la Bruges şi în Flandra de Vest, dar şi în lume, aşa cum arată www.diamondmuseum.be.

Situat în centrul oraşului Bruges, pe Katelijnestraat 43, muzeul este cel mai nou de acest fel din lume. Bruges este oraşul unde a fost inventată şlefuirea diamantului în secolul al XV-lea, de localnicul Lodewijk van Berquem. Acesta a inventat, mai precis, scaif-ul, o roată utilizată în industria de tăiere a diamantelor, care permite lustruirea faţetelor acestei pietre preţioase, în mod simetric la unghiuri, astfel încât să permită cea mai bună reflexie a luminii.

Muzeul-Diamantului-04

Tăietura conferă strălucire, transformând o piatră preţioasă brută într-un diamant faţetat şi şlefuit în diverse forme. Diamantul este cel mai dur material din natură, testat pe Scala Internaţională Mohs a durităţii mineralelor, iar valoarea sa este dată, în afară de tăietură, de: greutate (exprimată în carate; 1 carat = 0,200 gr.), claritate (gradul de impurităţi), culoare (incolore sau colorate), formă şi dimensiune.

Muzeul-Diamantului-05

Muzeul Diamantului a fost deschis la 17 iunie 1999, la iniţiativa directorului — fondator John Rosenhoj şi de atunci s-a extins în mai multe etape, astfel că, în anul 2005, a deschis Secţia de diamante sintetice şi industriale. De asemenea, au fost deschise expoziţiile: „A Sparkling History”, istoria socială a şlefuitorilor de diamant din Bruges şi din Flandra de Vest (2008); „Di-Amour”, istoria inelului şi bijuteriilor cu diamante (2009).

Expoziţia permanentă a muzeului ilustrează istoria diamantului de-a lungul secolelor, îndeosebi din perioada Marelui Ducat de Burgundia (secolele XIII-XV), dar şi modul de exploatare a resurselor naturale rare de diamant, instrumentele folosite în industria acestor pietre de-a lungul secolelor trecute, caracteristicile fizice ale acesteia, fabricarea şi utilizarea diamantelor industriale, esenţială pentru dezvoltarea societăţii moderne. Exemplificativ în acest sens este un robot „Boris”, adus din Ucraina, care poate să fabrice, în şapte minute, un diamant pe bază de grafit.

Muzeul-Diamantului-03

În acest muzeu, pot fi admirate: interiorul unui atelier imaginar al lui Lodewijk van Berquem, o replică rară a coroanei Margareta de York realizată manual în Bruges, echipament original de minerit, unelte de şlefuire şi tăiere folosite în industria diamantelor din Belgia, mostre de kimberlit (piatra mamă a diamantului) aduse din Siberia, Africa de Sud şi Australia, precum şi sute de diamante reale.

Muzeul-Diamantului-02

Totodată, pot fi admirate replici ale celor mai valoroase diamante din lume: colorate, granule, mici, mari sau tăiate ciudat. Aici se află două sculpturi din diamant, cele mai mici din lume cu diametrul de 3 mm, ce reprezintă profiluri ale foştilor regi Baudouin şi Fabiola.

Printre principalele atracţii, se numără o colecţie istorică de diamante deosebite şi bijuterii cu diamante oferite cadou de personalităţi ale vremii, prezentate alături de poveştile lor.

Muzeul-Diamantului-01

Din 2014, expoziţia permanentă a muzeului a fost îmbogăţită cu decorul autentic al unui atelier vechi de bijutier din Bruxelles, dar şi cu o clepsidră gigant împodobită cu diamante. De asemenea, prezintă cele mai recente evoluţii tehnologice din acest sector, cu laser, dar şi creaţii exclusive de bijuterii.

Muzeul-Diamantului-07

Laboratorul diamantului (Diamond Lab), interesant şi distractiv pentru toate vârstele, permite vizitatorilor să testeze proprietăţi majore ale diamantului: strălucire, conductivitate termică, duritate, formă, dimensiune, culoare, greutate şi puritate.

Începând cu anul 2010, în acest muzeu şi-a deschis porţile Institutul de Diamant Bruges, ce oferă cursuri privind lumea diamantelor şi secretele sale.

Muzeul-Diamantului-06

De asemenea, zilnic sunt organizate reprezentaţii de şlefuire a diamantelor, în atelierul organizat la subsolul clădirii, ce datează din Evul Mediu, în timpul cărora vizitatorii pot afla ce este un carat, care sunt etapele procesului prin care trece un diamant pentru a deveni o bijuterie şi care sunt cele mai importante criterii de luat în considerare atunci când cumpără o astfel de piatră preţioasă. (Text: Agerpres, Foto: diamondmuseum.be)