Muzeul de Genţi şi Poşete, cel mai mare muzeul din lume de acest fel, şi singurul din Europa, se află la Amsterdam în Olanda. Cu o colecţie ce cuprinde peste 5 000 de poşete, genţi, cufere, săculeţe, huse şi accesorii datând din Evul Mediu până în prezent, muzeul este considerat un paradis al femeilor şi nu numai.
Ideea înfiinţării unui astfel de muzeu a pornit de la o geantă cumpărată, în 1820, de o colecţionară de artă din Amsterdam, Hendrikje Ivo. Geanta respectivă i-a stârnit pasiunea pentru aceste accesorii.
Ea s-a gândit să arate lumii o parte din colecţia sa, astfel că un timp, muzeul a funcţionat într-o casă cu două camere. Pe măsură ce colecţia a crescut, aceasta i-a găsit o nouă locaţie, pe unul dintre cele mai prestigioase canale din Amsterdam, într-o casă uluitoare construită în 1864.
Colecţia muzeului prezintă istoria culturală europeană a genţii în decursul a circa 500 de ani şi evidenţiază diversitatea formelor, funcţiilor şi materialelor sale şi, în acelaşi timp, pune accentul pe povestea fiecărui obiect al expoziţiei ca factor de stil şi modă şi pe efectele pe care le-a avut asupra dezvoltării societăţii. Obiectele sunt expuse în săli cu tavane pictate şi cămine datând din secolele XVII-XVIII, săli ce sunt organizate pe epoci din care au făcut parte respectivele accesorii.
Sunt expuse sute de genţi, între care cele mai vechi datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea. Acestea aveau dimensiuni reduse fiind folosite, la vreme respectivă, pentru a transportul monedelor, cheilor, truselor de cusut. Pot fi văzute genţi de mână devenite ulterior un element feminin nelipsit, de multe ori cu ornamente elaborate.
Odată cu venirea revoluţiei industriale din secolul al XVIII-lea, tehnologia şi creşterea transportului feroviar accesibile clasei de mijloc a dus la apariţia genţilor de mână mai mari, mai durabile, confecţionate de cele mai multe ori din piele.
Colecţia permanentă cuprinde mai multe mini-expoziţii. Astfel, „Timeline” oferă informaţii despre evoluţia de-a lungul timpului acestui accesoriu începând cu anul 1600 şi terminând epoca modernă.
„Highlights” prezintă cele mai valoroase exponate ale colecţiei, între care o geantă sub formă de brioşă bătută în cristale Swarovski, în timp ce „Designer Bags” oferă câteva modele celebre, precum geanta „Kelly” produsă de Hermes. „Contemporary Designers” expune ideile designerilor viitorului, în timp ce „Shapes si Materials and Techniques” prezintă câteva genţi ieşite din tipar.
Piese ale unor mari nume din domeniul fashion, precum Dior, Channel sau Versace, fac parte, de asemenea, din colecţia muzeului. Printre aceste articole de brand ajunse în prim-plan în anii 1950, se remarcă geanta „2.55” creată de Coco Channel, în februarie 1955, şi devenită o emblemă a femeii care munceşte, un accesoriu feminin practic, simplu şi elegant în acelaşi timp.
Pe lângă colecţia permanentă sunt organizate şi expoziţii temporare. De asemenea, muzeul deţine o cafenea şi un impresionant magazin de un pot fi achiziţionate aceste minunate accesorii.
În 2014, Muzeul de Genţi şi Poşete a fost numit de către site-ul de turism Fodor, unul dintre zece cele mai bune muzee de modă din lume. Acesta este vizitat anual de aproximativ 80.000 de persoane. (Text: Agerpres, Foto: tabletedeviata.blogspot.ro, fashionlicious.nl, Video: tassenmuseum/Youtube.com)