Muzeul de Arte şi Meserii din Croaţia

muzeul-de-arte-si-meserii-Zagreb-01

Muzeul de Arte şi Meserii, unul dintre primele de acest gen din Europa, deţine 160.000 de exponate şi a fost înfiinţat în scopul conservării şi protejării meşteşugurilor tradiţionale, în faţa produselor industriale.

Aflat în Zagreb, muzeul a fost fondat în 1880 la iniţiativa Societăţii de Arte, al cărei preşedinte era Isidor Krsnjavija, având la bază elemente teoretice despre arte şi meserii de circulaţie din Anglia, şi postulate ideologice ale lui Gottfried Semper. Strategia de acţiune a fost îndreptată spre păstrarea valorilor tradiţionale ale meseriilor populare, dar şi spre crearea unei noi culturi estetice a clasei burgheze, astfel că în 1882 a luat fiinţă aici Școala pentru Artă Aplicată şi Design.

muzeul-de-arte-si-meserii-Zagreb-03

Din 1888 muzeul, alături de şcoală, este găzduit de un un palat istoric grandios, construit de Hermann Bollé, special pentru a reuni funcţiile muzeului şi şcolii. Faţada clădirii în spiritul Renaşterii germane completează imaginea uneia dintre cele mai frumoase pieţe din Zagreb – Piaţa Marshal Tito.

Bogata colecţie muzeală ce numără 160.000 de exponate datând din secolele XIV-XX, prezintă: mobilier, obiecte din metal, ceramică, tablouri, sculptură, ceasuri, fotografie şi aparate de luat vederi, instrumente muzicale, design grafic, fildeş, tipărire şi legătorie, imprimate şi articole din piele pictate, obiecte devoţionale, accesorii pentru fumat şi jucării.

muzeul-de-arte-si-meserii-Zagreb-04

Bazele colecţiei au fost puse cu mult înainte de deschiderea muzeului, în anul 1875, prin donaţii ale episcopului Isidor Krisnjavi. Aceasta a fost îmbogăţită sistematic de-a lungul timpului, îndeosebi după 1880, prin achiziţii din Croaţia şi din toată Europa, precum şi prin numeroase donaţii de la colecţionari particulari (Drago Ibler, Akacic, Ulrich, Pichler, Krizman, Matkovic-Majer), astfel că la începutul anilor 1950 instituţia muzeală a devenit una dintre cele mai importante şi mai prestigioase spaţii de expunere pe scena culturală croată.

După 1962, ca urmare a aplicării unor metode şi tehnici noi de prezentare, influenţate de Art Nouveau şi modernismul secolului XX, muzeul a fost renovat şi extins la un al treilea etaj unde s-a amenajat un spaţiu de expunere pentru colecţiile de studiu.

muzeul-de-arte-si-meserii-Zagreb-02

Expoziţia permanentă este prezentată astăzi în opt săli, pe o suprafaţă de peste 2.000 de mp şi cuprinde circa 3.000 de exponate ce ilustrează perioadele stilistice prin trecerea de la gotic la Art Deco. De asemenea, muzeul are propriul departament de restaurare specializat în pictură şi sculptură, textile, mobilier, metal, ceramică şi sticlă.

Muzeul de Arte şi Meserii deţine şi o importantă bibliotecă cu peste 65.000 de volume: cărţi, reviste şi lucrări de referinţă din istoria artei, meşteşugurilor fine, modele de albume pentru diferite meserii, cataloage de expoziţii şi licitaţii. Între acestea se remarcă o colecţie deosebită de cărţi rare şi vechi din secolele XVI-XIX. Biblioteca este una dintre cele mai vechi şi mai importante de acest gen, dedicată artei, în această parte a Europei.

În cadrul muzeului sunt organizate periodic expoziţii tematice, reuniuni ale experţilor, pe teme culturale şi istorice dar şi ateliere de lucru. (Text: Agerpres, Foto: stylepinner.com, captura YouTube)