Muzeul de arme şi armuri din Graz

Muzeul de arme-01

Muzeul de arme şi armuri (Landeszeughaus) din Graz, aflat în inima Austriei, este cel mai mare arsenal istoric conservat din lume. Deţine în colecţiile sale peste 30.000 de obiecte acoperind ultimele cinci secole de istorie militară din Europa şi oferă o abordare interactivă publicului vizitator, care are posibilitatea de a încerca armuri şi arme veritabile.

Clădirea ce adăposteşte muzeul a fost construită în perioada 1642-1647, după planurile arhitectului italian Antonio Solari şi a fost depozitul central de arme şi echipament militar pentru 16.000 de oameni din landul Stiria. Armele depozitate aici au fost folosite pentru apărarea graniţelor Stiriei de invazia trupelor otomane din secolul al XVI-lea.

Muzeul de arme-02

Arsenalul a fost încorporat, în 1892, în cadrul Universalmuseum Joanneum. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzeul a fost evacuat. Armele au fost duse în trei castele din Stiria, dar au fost readuse, fără a se înregistra pierderi, cu ajutorul forţelor de ocupaţie britanice, astfel că Arsenalul a putut fi redeschis în aprilie 1946.

Colecţiile muzeului numără aproximativ 32.000 de exponate, cea mai mare colecţie fiind cea de arme istorice. Pot fi văzute aici circa 3.840 de armuri, coifuri, cămăşi de zale şi scuturi; peste 2.400 de săbii de diferite modele şi provenienţe; aproximativ 5.300 de halebarde; peste 3.800 de puşti şi peste 4.000 de pistoale; dar şi accesorii de toate tipurile, precum tolbe cu praf de puşcă (circa 3.800).

Între acestea se fac remarcate armele ofiţerilor bogat decorate ce provin din atelierele din Innsbruck, Augsburg sau Nürnberg: armura arhiducelui Carol al II-lea al Austriei fabricată de Conrad Richter (1565); armura de cal confecţionată de Konrad Seusenhofer (1510), armura de paradă confecţionată de Michael Witz (1550).

Muzeul de arme-03

De asemenea, pot fi admirate arme ceremoniale, purtate numai la parade sau pentru ocazii speciale, precum ceremoniile de încoronare, suliţele partizan datând din secolul al XVII-lea, inscripţionate cu blazonul şi monograma lui Hans Franz von Stainach, unul din căpitanii armatei ducale a landului Stiria.

Colecţiile sunt expuse pe patru etaje. Primul etaj prezintă arme grele, pistoale şi puşti cu cremene, între care se remarcă arme de artilerie şi vechi tunuri navale. Al doilea etaj expune revolvere şi armuri utilizate de infanterie şi cavalerie. Aici poate fi admirat pistolul cu rotiţă introdus în rândurile cavaleriei germane şi austriece la sfârşitul secolului al XVII-lea, înlocuind suliţa, în timp ce la etajul al treilea pot fi văzute armuri folosite de nobili în cadrul turnirurilor.

La ultimul etaj sunt expuse arme albe şi instrumente muzicale utilizate de orchestrele militare atrăgând atenţia săbiile maghiare din secolul al XVI-lea. Pot fi admirate, de asemenea, săbii cu influenţă otomană, cu tăişul încovoiat, aduse în Europa de cruciadele din perioada Evului Mediu.

Muzeul de arme-04

Muzeul atrage anual mii de turişti şi iubitori de arme istorice din întreaga lume. Poate fi vizitat zilnic, în perioada aprilie-octombrie, iar preţul unui bilet variază între 3 şi 16 euro, copiii sub şase ani beneficiind de intrare gratuită. (Text: Agerpres, Foto: steiermark.com, commons.wikimedia.org, media-cdn.tripadvisor.com, flickr.com, Video: youtube.com)