Muzeul cristalelor Swarovski

Muzeu-Swarovski

Muzeul cristalelor Swarovski, ce adăposteşte cel mai mare cristal din lume, se află în Austria, la 15 km de Innsbruck pe A12, în localitatea Wattens, locul de baştină al cunoscutului bijutier de la care a început toată această poveste. Aici, în anul 1895, Daniel Swarovski împreună cu cei trei fii ai săi a deschis o fabrică de tăiat cristale.

Preocupat de calitatea şi şlefuirea acestora, bijutierul le oferă spre utilizare atât tehnicii (binocluri, telescoape) cât şi modei vestimentare şi accesoriilor, haute-couture. În atelierele de creaţie, artiştii pun în lumini nebănuite cristalele, oferind magie. Magazinele cu bijuterii îmbogăţite cu cristale Swarovki există în prezent în aproape toată lumea, logo-ul lor fiind celebra lebădă.

perete-cristale

Kristallwelten” sau „Uriaşul„, cum îl numesc austriecii, muzeul a fost deschis în anul 1995, când compania a celebrat 100 de ani de la înfiinţare şi este construit sub forma unui uriaş cu ochi de cristal, din gura căruia se revarsă o mini-cascadă. Muzeul este un spaţiu unde imaginaţia se îmbină cu frumuseţea şi strălucirea cristalelor şi oferă spre vizionare minunăţii precum: cel mai mare cristal din lume cu 100 de faţete şi care cântăreşte 62 de kilograme, cel mai mic cristal din lume cu 17 faţete de 0,7 milimetri, sculpturi abstracte îmbrăcate în cristale, podele pavate sau pereţi îmbrăcaţi cu cristale.

Lumea fascinantă a cristalelor este prezentată într-o succesiune de 14 încăperi, fiecare având o cromatică bine definită în raport cu ceea ce vrea să exprime. Muzeul se deschide cu un hol unde se află un perete înalt de 11 metri şi lung de 42 de metri, plin cu pietre Swarovski.

Centenarul

Piesa centrală a acestei încăperi este Centenarul” de 310.000 de carate, cel mai mare cristal şlefuit vreodată. În jurul acestuia se află opere cu cristale ale unor artişti precum Salvador Dali, Keith Haring  sau Niki de Saint Phalle. Tot aici se găseşte cel mai mic cristal din lume, de doar 0,7 mm şi candelabrul „Mediterraneo creat de Gaetano Pesce, care a fost inspirat de meduze. Sclipirile sale oferă altă culoare, de fiecare dată când este privit.

teatru-cristal

Printre camerele ce pot fi văzute în acest muzeu se numără: „Teatrul de cristal”, o fantezie creată de Susanna Schmogner în care Soarele dansează cu Luna, fluturii zboară, un râu cristalin şerpuieşte vizibil prin încăpere; Aleea de gheaţă numită şi minunea iluziei, care se traversează printr-o încăpere întunecoasă, pe o podea în continuă mişcare, pe lângă un zid realizat doar din cristale.

padurea-cristal

De asemenea se regăsesc: „Pădurea de cristal„, în care fiecare trunchi de copac include în lemn o instalaţie video care transmite jocul captivant al elementelor; „Poemul plutitor”, o proiecţie fără început sau sfârşit, ce se derulează în faţa ochilor vizitatorilor aşezaţi comod în fotolii negre, într-o cameră în întuneric perfect.

Domul-de-cristal

Deosebită este încăperea Domul de cristal„, o încăpere cu 595 de oglinzi unde imaginea vizitatorului se reflectă, în diverse culori, în sutele de faţete şlefuite ale cristalelor care formează domul. Reflexiile creează simultan o senzaţie de spaţiu şi infinit.

„Cristaloscopul”, un cristal cu 444 de faţete este o capodoperă a artei şlefuirii expusă pentru vizitatori. În centrul încăperii acestuia, privind în jos se creează impresia unui spaţiu infinit care se deschide în jos.

Silent_Light

Impresionant este „Silent Light”, o sculptură în forma unui brad îngheţat format din sute de cristale. Are multe faţete şi emană o fascinaţie specială, când sclipeşte ca gheaţa, rece şi misterios.

reflexii

Reflexii” este o încercare de a transpune întreaga lume a cristalelor într-o formă picturală. În încăpere sunt plasate 48 de poliedre de sticlă în diverse mărimi şi poziţii, simbolizând cristale. Prin luminarea lor interioară policromă sunt puse în evidenţă, pe rând, picturi, ilustraţii, personaje, însemne zodiacale, fragmente de scrieri vechi, toate făcând trimitere spre universul cultural uman, atât cel al ştiinţelor exacte (matematică, fizică, chimie), cât şi cel al artei şi ştiinţelor spirituale (religie, magie).

teatrul-mecanic

„Teatrul Mecanic” este un joc exotic al tehnicii cu omul, al spontaneităţii şi armoniei, creaţie a artistului Jim Whiting, iar „Caligrafia cu cristale” este un omagiu adus armoniei de Paul Seide. Lumina se exprimă la modul universal, prin impulsuri dinamice, ritmice în tuburi de sticlă.

41165_134.tif

Galeria „Minunea variaţiei” numită din 2010 „Camera Minunilor Lumii” concepută de artiştii ruşi „Blue Noses” preia din lumea contemporană elemente arhitectonice cum ar fi Empire State Building, Kremlin Palace, Piramida lui Keops şi cu un simţ al ironiei le construiesc din cristal şi le combină cu materiale video bizare.

swarovski

Ultima sală de expoziţie este dedicată istoriei familiei şi afacerii Swarovski. De aici se iese din muzeu prin „Crystal Stage” – cel mai mare magazin Swarovski ce comercializează bijuterii şi obiecte fanteziste, binocluri, brelocuri, tricouri şi multe alte obiecte ornate cu aceste cristale, suveniruri ce pot fi achiziţionate la preţuri între 2 şi 500 de euro.

Lumea cristalelor este completată, în afara zonei expoziţionale, cu un parc cu un peisaj fantastic, restaurant, loc de joacă, cascade, un labirint din gard viu şi luminaţii deosebite pe timp de noapte. În prezent Muzeul se află în expansiune. Spaţiul său de 3,5 hectare se va dubla pentru a cuprinde oferte generoase pentru familii şi copii – un parc generos, spaţii culinare, zone comerciale, dar şi noi camere miraculoase prevăzute a se deschide la 30 aprilie 2015. (Text: Agerpres, Foto: kristallwelten.swarovski.com, Video: Swarovski /youtube.com)