Muzeul Ceasului din Ploieşti

Muzeul Ceasului-03

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, unic în ţară, a fost redeschis, joi, în clădirea construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în care funcţionează din anii 1970 şi care a fost reabilitată cu fonduri europene, muzeografii spunând că noua expoziţie de bază cuprinde piese care nu au mai fost expuse niciodată şi care sunt extrem de valoroase.

„Azi ne-am întors acasă. (…) Totul este nou, de la concepţie, tematica de etalare, modul în care cronologic şi în interiorul cronologicului au fost grupate atelierele respective sau tipurile, esenţializând tipurile de ceasuri care reflectă cel mai bine o evoluţie, la un moment dat. Este absolut nou mobilierul, este nouă interactivitatea, modul de a pune în valoare, dar şi întregul ambient. Ne-am dorit să creăm un tot unitar care să nu distoneze din niciun punct de vedere, dar să atragă atenţia asupra valenţelor ceasurilor. Ele sunt excepţionale, au valenţe tehnice, artistice, filosofice, avem ceasuri de personalităţi şi am încercat ca ele să fie vedeta”, a declarat Marinela Peneş, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în cadrul căruia Muzeul Ceasului funcţionează ca secţie.

Muzeul Ceasului-01

Conform muzeografului Elisabeta Savu, noua expoziţie permanentă a Muzeului Ceasului aduce în prim plan piese unicat extrem de valoroase care nu au mai fost expuse niciodată, dar şi o serie de aplicaţii moderne.

„Surprizele constau în expunerea unor piese pentru prima dată, piese extrem de valoroase, dar cred că surpriza foarte mare pe care o oferă expoziţia permanentă a Muzeului Ceasului din Ploieşti sunt aplicaţiile moderne care oferă un plus de informaţie, un plus de spectaculozitate vizitatorilor care vor rămâne plăcut impresionaţi de munca noastră”, a declarat Savu.

Printre piesele extrem de rare şi valoroase expuse pentru prima dată, aceasta a amintit cadranele solare din secolele XVII-XVIII, despre care spune că reprezintă „mari rarităţi în orologeria europeană şi mondială”. De asemenea, sunt expuse şi ceasuri ale unor personalităţi româneşti şi străine, cum ar fi Carol I, ţarul Alexandru al II-lea, Vasile Alecsandri, C. T. Grigorescu, Theodor Aman sau Alexandru Averescu.

În vara anului 2013, clădirea Muzeului Ceasului a fost închisă pentru reabilitare şi modernizare, expoziţia de bază putând fi vizitată în această perioadă într-o sală a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Lucrările au fost realizate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene a cărui valoare totală a fost de peste 8,1 milioane lei, din care circa 6 milioane lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă, se arată într-un pliant dedicat proiectului pus la dispoziţia presei.

Muzeul Ceasului-02

Potrivit sursei citate, clădirea în cauză este considerată monument de arhitectură de importanţă naţională şi universală, iar printre beneficiarii proiectului se numără cei aproape 29.000 de turişti care vizitează anual muzeul. Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără creşterea numărului de vizitatori la 36.562 persoane în primul an de exploatare, se mai arată în document.

Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din ţară, şi-a deschis porţile în anul 1963, într-o sală a Palatului Culturii din Ploieşti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954 şi 1971. Ulterior, colecţia de ceasornice a fost adusă într-o clădire construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” numără peste 4.000 de piese şi componente specifice ilustrând evoluţia sistemelor de măsurat timpul. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.ro ghidulmuzeelor.cimec.ro)