Muzeul cafelei Johann Jacobs din Zurich, Elveţia, prezintă expoziţii temporare pe teme din istoria culturii cafelei şi evidenţiază aspecte sociale, economice, culturale care au legătură cu cafeaua. Fondat de Klaus J. Jacobs muzeul a fost deschis la 27 noiembrie 1984 sub numele de Muzeul Jacobs Suchard.
În anul 1990, după vânzarea Jacobs Suchard către Philip Morris, inventarul muzeului a trecut în patrimoniul Fundaţiei Jacobs şi a primit numele actual, Muzeul Johann Jacobs, potrivit jacobsfoundation.org.
Piatra de temelie a companiei Jacobs a fost pusă la de Johann Jacobs, un întreprinzător care la 15 ianuarie 1895 a deschis în Bremen, Germania, magazinul Jacobs Kaffee, specializat în cafea, ceai, cacao, ciocolată şi biscuiţi. Acest magazin a constituit de fapt baza uneia dintre cele mai mari companii de succes din lume.
Jacobs a petrecut mulţi ani studiind meşteşugurile cafelei precum şi cele mai renumite metode de comercializare ale acesteia. Prin diferite asocieri, de-a lungul timpului, ale firmei Jacobs cu mari companii de afaceri precum Suchard sau Kraft, aceasta a devenit giganta companie Kraft-Jacobs-Suchard. În 1982, Jacobs a fuzionat cu producătorul elveţian de dulciuri Interfood (Milka, Suchard, Robler) formând Jacobs-Suchard AG.
Muzeul deschis la Zurich în cinstea lui Johann Jacobs are în colecţie tablouri, reproduceri, piese din argint, dar şi o bibliotecă cu cărţi despre istoria comerţului şi a culturii consumului de cafea.
Muzeul cafelei este adăpostit de o vilă impunătoare, în stil baroc, construită în anul 1913 de Otto Honegger ca reşedinţă pentru inginerul şi omul politic Fritz Ernst. Din această clădire, servesc ca spaţii expoziţionale fosta sală de intrare din marmură, sala de muzică, sala de mese şi subsolul unde înainte se afla o popicărie.
Clădirea a fost supusă unui amplu proces de renovare între anii 2011-2013, iar muzeul a fost redeschis într-un nou concept, fiind dedicat explorării.
Astfel, prezintă istoria complexă a rutelor comerciale globale, cu un accent pe cafea şi cacao, dar şi pe bunuri legate de petrol, cauciuc, diamante, bumbac şi tutun, care sunt printre mărfurile de bază ale vieţii moderne. În această abordare inovatoare muzeul dezvoltă expoziţii în colaborare cu o varietate de grupuri care aduc propriile experienţe şi interese pentru subiectele amintite, iar lumina cade pe reţeaua complexă de legături ce caracterizează lumea noastră globalizată, explică johannjacobs.com. (Text: Agerpres, Foto: acobsfoundation.org)