Muzeul Arheologic Varna, unul dintre cele mai bogate muzee arheologice din Bulgaria, deține cea mai veche comoară de aur din lume, o colecție numeroasă de artefacte unice antice și medievale care prezintă etapele de evoluției umane în această zonă, din paleolitic până în secolul al XIX-lea.
Fondat în 1906, muzeul este amplasat pe strada Maria Luisa 41 din Varna și este adăpostit de o clădire neobarocă, fost liceu pentru fete, proiectată de arhitectul bulgar Petko Momchilov.
Istoria sa este asociată cu numele faimoșilor frați arheologi cehi Skorpil, care au activat în Bulgaria după dobândirea independenței țării în 1878. Primele exponate care compun cele două departamente principale ale muzeului — Arheologie și Artă — au fost introduse în anul 1888, când un grup de profesori au început colecția muzeului.
Colecțiile muzeului prezintă, cronologic, peste 60.000 de artefacte unice din epoca elenistică, romană și epoca antică târzie, forme rare de pre-monede, peste 2.000 de monede antice și medievale de aur, argint, bronz și cupru. De asemenea, expune statui și sculpturi antice, vase, basoreliefuri medievale și decorațiuni, podoabe din aur.
În acest muzeu se află cea mai veche comoară de aur din lume, datând din anul 4000 î.Hr. ce cuprinde bijuterii de aur de o măiestrie rară. Aceasta fost descoperită accidental în anul 1972, în timpul lucrărilor de construcție în apropiere de Varna, schimbând opinia istoricilor despre dezvoltarea civilizației umane. Circa 3.000 de piese de aur pur de 23,5 carate, cu o greutate totală de aproximativ 6,5 kg, includ coliere, brățări, ornamente pectorali și vase.
Unul dintre exponatele cele mai atractive este sceptrul de aur — un simbol al puterii monarhului. De asemenea, un interes deosebit incită mormântul, adus aici, cu scheletul unui bărbat în vârstă de 40-50 de ani, acoperit cu peste 100 de podoabe de aur. Acesta prezintă imaginea liderului (regelui), care deține funcții sacre și simboluri ale puterii.
Vizitatorii mai pot admira în acest muzeu inscripții de piatră din istoria statului bulgar, cele mai mari colecții din țară de decorațiuni timpurii bulgare, de centuri și bijuterii din al Doilea Regat Bulgar, obiecte găsite în necropola Varna, și morminte preistorice din epoca de piatră (3200-3000 î.Hr.).
O bogată colecție de peste 100 de icoane din secolele XVI-XIX este expusă în șase săli ale muzeului. Pot fi admirate aici articole extrem de valoroase și vechi, precum și cele mai bune capodopere de la Școala de Iconografie din Tryavna. (Text: Agerpres, Foto: youtube.com, wikipedia.org, Video: youtube.com )