Munţii Pădurea Craiului, destinaţie ecoturistică a României

M-tii_Padurea-Craiului

Zona Munţilor Pădurea Craiului, cu o suprafaţă de 1.150 km pătraţi, va deveni în curând destinaţie ecoturistică a României, a declarat marţi, 3 mai, Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D.) Bihor, custodele Sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului.

‘Pădurea Craiului este printre primele zone din ţară care vor primi certificarea ca destinaţie de ecoturism. În urma unui proiect derulat aproape doi ani am depus toate documentaţia necesară pentru îndeplinirea criteriilor de certificare pe care le-a elaborat Autoritatea Naţională pentru Turism şi Asociaţia de Ecoturism din România. Sperăm să obţinem cât mai curând această certificare,‘ a precizat  Paul Iacobaş.

Potrivit acestuia, zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului din Maramureş, cu o suprafaţă mai mică decât Piatra Craiului, este prima certificată. Mai sunt certificate Țara Haţegului, Colinele Transilvaniei şi Delta Dunării.

Custodele şi partenerii săi, Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal din Norvegia, au implementat între anii 2014 şi 2016 o serie complexă de activităţi prin proiectul ‘Pădurea Craiului, destinaţie de ecoturism’, finanţat cu aproape 140.000 de euro, prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Studiul efectuat de specialişti în proiect arată că zonele cu un real potenţial de dezvoltare ecoturistică în zona munţilor Pădurea Craiului sunt Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, zona Bratca — Șuncuiuş şi Valea Roşiei.

‘Din punct de vedere natural şi cultural, aceste regiuni sunt cel mai bine înzestrate pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului. Pentru investitori, conform studiului realizat în proiect, în aceste zone, cu peisaj tradiţional foarte bine păstrat, se pot dezvolta mici afaceri, precum spaţii de cazare, alimentaţie publică, servicii de agrement pentru turişti’ a menţionat Iacobaş.

Pentru vizitatori, elementele de atractivitate a acestei arii protejate sunt reţeaua de peşteri turistice amenajate şi viitoarele reţele de peşteri speoturistice (cu grad mai mare de dificultate a vizitării), precum şi traseele de cicloturism şi mountain bike. Pentru reţeaua de peşteri speoturistice, program care este deja în curs de desfăşurare, cinci servicii turistice locale se află în plină procedură de certificare, conform standardelor Eco-România.

În Pădurea Craiului există deja nouă trasee de cicloturism şi mountain bike, care fac legătura între principalele obiective turistice şi structurile de cazare din regiune. Fiecare traseu are propria fişă de prezentare ce cuprinde: fotografii, descrieri, hărţi şi date GPS. Pentru practicanţii sportului cu pedale au fost înfiinţate şi două centre de unde pot fi închiriate biciclete.

La Roşia şi Remetea există câte şase biciclete mountain bike care sunt din ce în ce mai des solicitate de turişti. Prima ediţie a Maratonului Pădurii Craiului de mountain bike a atras, în anul 2015, sute de concurenţi şi spectatori, din România şi Ungaria, devenind astfel o nouă ‘marcă’ a acestei regiuni.

Printre proiectele centrului pentru următorii ani se află crearea unui parc de aventură, a unui mining parc (bazat pe mineritul de zonă) şi extinderea reţelei de cicloturism şi de drumeţii. Un alt proiect va fi cel de amenajare a spaţiilor expoziţionale în cele două centre de vizitare din Defileul Vadu Crişului şi din Roşia.

Pentru promovarea destinaţiei ecoturistice Pădurea Craiului au fost realizate un studiu ştiinţific al zonei şi o gamă variată de materiale publicitare (bannere, broşuri, hărţi şi monografia peşterii Meziadului). Pagina web a Pădurii Craiului (www.padureacraiului.ro) oferă informaţii bogate despre zonă în trei limbi: română, maghiară şi engleză. (Text: Agerpres, Foto: panoramio.com)