Muntele Tâmpa: potecă tematică dedicată florei şi fluturilor

Muntele Tampa-01

Asociaţia Renaturopa, în parteneriat cu Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” şi Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Braşov, implementează, în perioada mai-septembrie 2016, în municipiul Braşov, proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” – ediţia a III-a, în valoare de peste 25.000 de lei, au anunţat, marţi, 17 mai, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii acestora.

„Muntele Tâmpa este un munte agresat, în primul rând datorită faptului că se află în mijlocul unui oraş, dar şi datorită comportamentului neadecvat al turiştilor, începând de la aruncarea unor deşeuri, până la producerea unor zgomote care deranjează fauna, în primul rând. Totodată, această urbanizare haotică, care tot urcă pe munte, este tot o agresiune asupra ariei protejate”, a spus coordonatorul proiectului, Oliviu Pop, reprezentant al Renaturopa.

Iniţiatorii proiectului doresc realizarea unei poteci tematice pentru reducerea efectelor negative asupra conservării biodiversităţii respectivei arii protejate.

Muntele Tampa-05

„Dorim să valorificăm biodiversitatea Ariei Protejate ‘Muntele Tâmpa’ şi crearea de poteci tematice în arealul natural amintit, pentru a reduce efectele negative ale activităţilor atropice asupra stării de conservare a biodiversităţii ariei. De asemenea, proiectul urmăreşte organizarea celei de a III-a ediţii a evenimentului Zilele Ariei Protejate ‘Muntele Tâmpa’ şi derularea de acţiuni de conştientizare a comunităţii şi turiştilor cu privire la biodiversitatea ariei naturale”, a declarat Ramona Ganera, responsabil comunicare al proiectului.

Conform iniţiatorilor, proiectul îşi propune crearea unei poteci tematice dedicată florei şi fluturilor de pe Muntele Tâmpa, în lungime de câteva sute de metri, cu plecare de la Bastionul Țesătorilor până în Șaua Tâmpei.

Poteca va fi recunoscută printr-un şablon care va reprezenta un fluture, având în vedere că în Aria Protejată „Muntele Tâmpa” trăiesc 980 de specii de fluturi, din cele 4.000 aflate în toată ţara. Aceasta se suprapune pe traseul de „bandă albastră” şi se intersectează cu traseul „triunghi galben”, până în Șaua Tâmpei. Pe traseul potecii vor fi amplasate puncte de informare, create puncte de observare tip popas şi difuzate materiale informative şi de promovare a biodiversităţii de floră şi lepidoptere.

Muntele Tampa-03

La telecabina de urcare pe Muntele Tâmpa va fi amenajat un punct de informare video unde se vor derula imagini şi informaţii pentru turişti şi localnici cu privire la trasee.

Activităţile proiectului vizează şi acţiuni de interpretare şi explicare a particularităţilor zonei, derularea de sesiuni de educaţie ecologică prin formarea a 30 de Junior Rangers, acţiuni de ecologizare cu voluntari, precum şi continuarea şi dezvoltarea programului de voluntariat iniţiat de custodele ariei protejate Muntele Tâmpa, Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov.

Voluntarii din cadrul proiectului sunt de la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Braşov, dar şi din rândul comunităţii braşovene, ceea ce face necesară organizarea unor sesiuni de instruire iniţială de tipul programelor Junior Rangers. Grupul ţintă este constituit din minimum 120 de elevi cu vârste între 10 şi 19 de ani şi cel puţin 20 de voluntari provenind din comunitate.

În cadrul evenimentului interactiv „Zilele Muntelui Tâmpa” vor fi organizate, printre altele, excursii tematice cu implicarea reprezentanţilor mass-media şi a voluntarilor, o expoziţie de panouri tactile şi reprezentări grafice ale speciilor protejate, proiecţii în aer liber de documentare cu conţinut despre natură şi biodiversitate. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org)