Multe celebrităţi de la Hollywood au fost seduse de-a lungul timpului de Fidel Castro

fidel-castro

Fidel Castro, fostul lider cubanez care a murit vineri, 25 noiembrie, la vârsta de 90 de ani, a fost un subiect fascinant pentru multe celebrităţi de la Hollywood, vedete precum Harry Belafonte, Kevin Costner, Oliver Stone şi Steven Spielberg călătorind la Havana pentru a-l întâlni, relatează portalul The Wrap.

Steven Spielberg, unul dintre cei mai premiaţi regizori de la Hollywood, a acceptat în 2002 o invitaţie a Institutului de film din Cuba la un festival în cadrul căruia au fost proiectate filmele sale, prilej cu care a avut o întâlnire cu Fidel Castro.

Actorul Jack Nicholson a vizitat insula în 1998 şi a fost monitorizat îndeaproape de serviciile de informaţii cubaneze. Delfin Fernandez, un agent care a fugit din ţară în 1999 după ce a fost deziluzionat de regim, a povestit că a montat microfoane în camerele lui Jack Nicholson şi Leonardo DiCaprio. Nicholson a declarat atunci pentru Variety că liderul cubanez „este un geniu” şi că poate vorbi despre orice.

Actorul Jack Lemmon, unul dintre cei mai celebri actori de la Hollywood ai vremii sale, a fost elogiat la momentul morţii sale de guvernul de la Havana, fiind numit „un prieten al Cubei”.

Oliver Stone a fost intens criticat pentru documentarul său din 2003 despre Castro, „Comandante”, care a avut scopul declarat de a-i permite dictatorului să-şi spună povestea în felul său. Stone a spus despre Castro că este „total lipsit de egoism şi moral. Unul dintre cei mai înţelepţi oameni din lume”.

Sean Penn, actorul preferat al lui Oliver Stone, a efectuat şi el o vizită în Cuba în 2009, când zvonurile că intenţionează să-i ia un interviu lui Fidel Castro a declanşat un scandal politic şi mediatic. În cele din urmă zvonul nu s-a confirmat, dar Penn, care s-a întâlnit o zi mai târziu cu Hugo Chavez în Venezuela, a declarat că „Hollywoodul încă îl iubeşte pe Fidel”.

Kevin Costner a mers în Cuba în 2001 pentru o proiecţie privată a fimului său „13 Days” pentru Fidel Castro.

„A fost o experienţă care m-a marcat să stau la câţiva paşi de el şi să-l urmăresc retrăind o experienţă pe care a avut-o când era foarte tânăr”, a declarat actorul atunci în cadrul unei conferinţe de presă, după proiecţia filmului care avea ca subiect criza rachetelor din 1962.

La fel de emoţionată a fost de întâlnirea cu Castro şi top modelul Naomi Campbell.

„Sunt atât de emoţionată şi tulburată pentru că nu-mi vine să cred că l-am întâlnit”, a declarat Naomi Campbell după vizita sa din 1999 în Cuba alături de Kate Moss, potrivit Toronto Star.

Actorul Robert Redford l-a întâlnit de mai multe ori pe Fidel Castro. În 2004, Los Angeles Times scria că Redford a fost în Cuba pentru o proiecţie privată a filmului „The Motorcycle Diaries” pentru văduva şi copiii lui Che Guevarra, luptătorul legendar de gherilă argentinian care a fost un camarad al lui Castro. Cu acel prilej a avut o scurtă întâlnire cu Fidel Castro la Hotel Nacional şi a spus despre liderul în vârstă de 77 de ani că părea „sănătos, plin de umor şi bine dispus”.

Redford s-a întâlnit cu Castro şi în 1988, când a făcut scufundări împreună cu liderul cubanez şi apoi a fost audiat în legătură cu vizita sa de oficiali cubanezi.

Alte celebrităţi care l-au apreciat pe Fidel Castro sunt Danny Glover, Ed Asner, Harry Belafonte, Gina Lollobrigida, Francis Ford Coppola, Woody Harrelson şi Chevy Chase.

„Dacă crezi în libertate, dacă crezi în justiţie, dacă crezi în democraţie, nu poţi să nu-l sprijini pe Fidel Castro”, a declarat Harry Belafonte. O declaraţie ceva mai amuzantă şi autoironică despre El Lider Maximo a făcut regizorul Francis Ford Coppola. „Amândoi avem bărbi. Avem amândoi puterea şi vrem să o folosim pentru o cauză bună”, a afirmat el. (Text: Agerpres, Foto: caleaeuropeana.ro)