Moscova, cel mai populat oraş din Europa

Kremlin

Federaţia Rusă, situată în Estul Europei şi partea de Nord a Asiei şi având o populaţie de 142,9 milioane locuitori, sărbătoreşte ziua naţională la 12 iunie, data proclamării Declaraţiei privind suveranitatea de stat a Federaţiei Ruse, în 1990.

Federaţia Rusă are ca limite Norvegia şi Oceanul Arctic la Nord, Oceanul Pacific şi Japonia la Est, RPD Coreeană, China, Mongolia, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia la Sud, Marea Neagră, Ucraina, Belarus, Letonia, Estonia, Marea Baltică, Finlanda la Vest. Capitala şi principalele oraşe: capitala Moscova; alte oraşe mari: Sankt Petersburg, Nijnii-Novgorod, Novosibirsk, Ekaterinburg, Samara, Omsk, Celeabinsk, Ufa, Kazan, Perm, Rostov pe Don, Volgograd.

Clima ţării variază de la continentală umedă în majoritatea Rusiei europene, subarctică în Siberia şi polară în nordul îndepărtat. Generozitatea, jovialitatea şi ospitalitatea locuitorilor compensează răceala climei. De asemenea este ţara cu cele mai lungi căi ferate din lume, cel mai aglomerat sistem de metrou şi unul dintre cele mai vechi, mari şi adânci lacuri, Baikal.

Pentru cei mai mulţi, Rusia este reprezentată de Moscova şi Sankt Petersburg, aceste destinaţii reprezentând sufletul fostei Rusii imperiale. Federaţia Rusă reprezintă o naţiune diversă şi plină de vitalitate. Monumentele antice şi catedralele, neglijate în timpul comunismului, au fost reconstruite şi restaurate, iar artele şi literatura şi-au recâştigat puterea creatoare.

moscova-01

Moscova, capitala ţării, are o populaţie de aproximativ 11,5 milioane de locuitori (2010) şi este oraşul cu cel mai mare număr de locuitori din Federaţia Rusă. Este, de asemenea, cel mai populat oraş din Europa. Prima menţiune documentară a oraşului datează din anul 1147, când Iuri Dolgurki, cneaz din Suzdal, întemeiază Moscova, ce va deveni în secolul al XIV-lea, centrul politic şi religios al Rusiei.

Între locurile de atracţie ale Moscovei amintim: Kremlinul, Piaţa Roşie, Catedrala Sf. Vasile, Mausoleul lui Lenin, Palatul Tsaritsyno, Opera Bolshoi şi Teatrul de Balet.

Kremlinul este situat în inima Moscovei şi reprezintă una dintre cele mai interesante structuri arhitecturale şi istorice din oraş. A fost construit în anul 1156 şi numit Fortăreaţa Moscovei, structura sa iniţială fiind din lemn. Acesta reprezintă un complex fortificat, care include palatele Kremlinului şi catedralele Kremlinului, care tronează în Piaţa Roşie din Moscova. Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprinde o suprafaţă de 27,5 hectare, iar piaţa catedralelor ocupă poziţia centrală a Kremlinului.

 Este înconjurată de şase clădiri, dintre care trei sunt catedrale. Catedrala Adormirii, care a fost terminată în 1479, reprezintă cea mai veche, fiind cea mai mare catedrală din acea vreme şi, totodată, biserica de încoronare a ţarilor Rusiei. Construcţia cu faţadă masivă din calcar, cu cinci turle şi cupole aurite, a fost proiectată de către arhitectul Fioravanti.

Catedrala Bunei Vestiri, cu nouă cupole aurite, a fost terminată în anul 1489, în timp ce Catedrala Arhanghelului Mihail (1508) se află în partea de sud-est a pieţei din Moscova şi este necropola a peste 50 de membri ai familiilor imperiale ruseşti. O altă construcţie importantă este Turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare care se află în partea de nord-est a Pieţei Roşii şi are 81 de metri înălţime.

moscova-02

Piaţa Roşie este situată în partea centrală a oraşului şi se află localizată în faţa zidului de vest al Kremlinului. A fost fondată la sfârşitul secolului al XV-lea şi a servit drept loc pentru numeroase evenimente importante, ce au avut loc de atunci în istoria Rusiei.

Catedrala Sf. Vasile reprezintă unul dintre cele mai frumoase monumente şi structuri construite în stilul arhitectural vechi, al Rusiei. Construită între anii 1554-1561 şi situată în inima Moscovei, Catedrala este una dintre principalele atracţii turistice ale Rusiei.

Arhitectura deosebită a catedralei reprezintă punctul principal de interes pentru turişti. Catedrala reprezintă un amestec de culori şi turnuri din cărămidă roşie, designul său îmbinând nouă capele individuale, deasupra fiecăreia aflându-se un dom. Fiecare dintre aceste domuri comemorează câte un asalt încununat de succes asupra oraşului Kazan.

În anul 1588, a noua capelă a fost ridicată pentru a găzdui mormântul celui căruia îi poartă numele, Vasile cel Binecuvântat. Catedrala Sf. Vasile a devenit un simbol al oraşului Moscova şi un obiectiv turistic important. (Text: Agerpres, Foto: 56thparallel.com, burgessyachts.com, data.hdwallpapers.im, Video: youtube.com)