Mormânt din Epoca Bronzului, descoperit la Ariceştii Rahtivani

descoperire-arheologica-aricestii-rahtivani

Un mormânt vechi de peste 5.000 de ani constituit sub forma unei gropi colective în care se află scheletele a patru indivizi a fost descoperit de arheologii prahoveni în comuna Ariceştii Rahtivani, în acest tumul fiind găsite materiale arheologice „foarte interesante” care atestă legăturile dintre populaţiile din sudul României şi Transilvania din acea epocă.

Șeful Biroului Arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Alin Frînculeasa, a declarat, duminică, 6 noiembrie, că pe un câmp situat în comuna Ariceştii Rahtivani, la nord de DN 72, se fac săpături pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi realizată o investiţie.

În acest context, arheologii au descoperit un tumul vechi de aproximativ 5.100 de ani în care se află scheletele a patru indivizi.

Frînculeasca a explicat că în această groapă care a funcţionat pe o perioadă mai lungă au fost efectuate înmormântări succesive de către un grup care probabil credea în existenţa unei anumite legături între indivizi.

Totodată, în acest mormânt colectiv au fost găsite materiale arheologice „foarte interesante”, fiind vorba despre un vas întreg specific culturii Coţofeni, piese de podoabă realizate din cupru şi perle de scoică, un pandantiv din os decorat cu incizii, dar şi urme de ocru.

Potrivit lui Alin Frînculeasca, vasul respectiv este „foarte special”, pentru că provine dintr-o cultură care nu este specifică Munteniei, ci Transilvaniei, iar descoperirea lui în Prahova atestă un tip de legătură între cele două zone, în acea perioadă. (Text: Agerpres, Foto: observatorulph.ro)