Portughezii au fost exploratori prolifici. Începând din secolul al XV-lea, cu finanţarea prinţului Henry Navigatorul, mai mulţi exploratori portughezi au devenit primii care au făcut călătorii ce erau considerate anterior imposibile, descoperind noi rute şi ajungând în locuri despre a căror existenţă nu se ştia.
În 1488, Bartolomeu Dias a ajuns la Capul Bunei Speranţe şi a intrat în Oceanul Indian, primul european care a făcut acest lucru.
Zece ani mai târziu, Vasco da Gama a condus prima flotă în jurul Africii până în India şi a început o rută maritimă între ţări. În mai puţin de douăzeci de ani, Ferdinand Magellan s-a îmbarcat pentru călătoria lui grandioasă peste oceanele Atlantic şi Pacific, devenind primul care a ocolit aproape tot globul.
Curând după aceea, au pornit expediţii spre Asia de sud-est şi s-a ajuns Japonia, în 1542. Între timp, zeci de oameni curajoşi s-au alăturat expediţiilor şi au descoperit numeroase insule îndepărtate, inclusiv Noua Guinee, Sfânta Elena, Insula Ascension şi cea mai îndepărtată insulă locuită din lume, Tristan da Cunha, pentru a enumera doar câteva.
„Padrão dos Descobrimentos” (Monumentul Descoperirilor, în portugheză), situat pe malul râului Tejo, în capitala portugheză Lisabona, este un monument care celebrează toţi aceşti oameni care au luat parte la epoca portughez a descoperirilor din perioada secolelor XV şi XVI. Monumentul reprezintă o navă cu trei pânze, gata de plecare, având sculptate figuri istorice importante, cum ar fi Regele Manuel I, ducând o sferă armilară, poetul Camões, având în mână versuri din Luisiadele, Vasco da Gama, Magellan, Cabral şi alţi câţiva exploratori portughezi notabili, cruciaţi, călugări, cartografi şi cosmologi, urmându-l pe prinţul Henry Navigatorul, aflat la prova, cu o navă miniaturală în mâini. Singura femeie din grup este regina Felipa de Lancaster, mama lui Henric Navigatorul. În total, există 33 de figuri.
Deşi sculptura a fost dezvelită în 1960, pentru a comemora 500 de ani de la moartea prinţului Henric Navigatorul, ideea a fost concepută în urmă cu peste 20 de ani de arhitectul portughez José Angelo Cottinelli Telmo şi de sculptorul Leopoldo de Almeida, ca un far peste timp pentru deschiderea Expoziţiei Internaţionale de la Lisabona din luna iunie 1940. Noul monument permanent a fost construit din ciment şi piatră cu nuanţe roz, iar statuile sunt sculptate în calcar.
Partea de vest a Monumentului Descoperirilor (Padrão dos Descobrimentos) din Lisabona, cu indicarea numelor celor reprezentaţi
Partea de est a Monumentului Descoperirilor (Padrão dos Descobrimentos) din Lisabona, cu indicarea numelor celor reprezentaţi
La interior se află un spaţiu expoziţional, în care se organizează expozitii temporare, precum şi un lift, care duce vizitatorii în vârf, de unde se vede o imagine panoramică a râului. Având 52 de metri înalţime pe malul râului Tejo, monumentul apare deosebit de impresionant în lumina apusului de soare. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, en.wikipedia.org)