Monumentul celor Patru Colţuri

Four Corners-01Imagine din satelit a Monumentului celor Patru Colţuri

Monumentul celor Patru Colţuri (The Four Corners, în engleză) este singurul loc din Statele Unite în care te poţi afla în patru state diferite, în acelaşi timp – Arizona, Colorado, New Mexico şi Utah. Acesta este locul în care se întâlnesc colţurile a patru statate. Un monument de granit şi aramă a fost construit pentru a marca locul. Particularitatea acestor graniţe face din Four Corners o destinaţie turistică populară. Monumentul se află în deşert, în rezervaţia indienilor Navajo şi, în ciuda amplasării sale la distanţă şi a lipsei de facilităţi (nu există nici curent electric, nici apă curentă, nici telefoane publice şi nici acoperire pentru telefoanele mobile), sute de turişti se revarsă la fiecare oră, căutând posibilităţile de fotografiere unice pe care le oferă locul.

Four Corners-02

„Monumentul pare să evoce emoţii puternice în oameni”, se spune despre monument în enciclopedia de călătorie Wiki Travel. „Vizitatorii sunt fie foarte impresionaţi de această atracţie, chiar dacă sunt furioşi că au condus atât de mult pentru a vedea atât de puţin, fie sunt excesiv de multumiţi că pot merge din stat în stat să facă fotografii”, se mai spune în Wiki Travel.

Monumentul cele Patru Colţuri constă dintr-un disc de granit, în care este încorporat un alt disc concentric de bronz, mai mic, amplasat pe punctul de intersecţie al graniţelor. Ansamblul este înconjurat de mici sigilii de stat şi steaguri amplasate corespunzător şi reprezentând statele şi naţiunile tribale din respectivele zone.

Four Corners-03

În jurul punctului central, pornind de la nord, pe disc sunt scrise, cu câte două cuvinte în fiecare stat, următoarele: „Aici se întâlnesc în libertate sub Dumnezeu patru state” (Here meet in freedom under God four states). În jurul monumentului, artizani indieni Navajo şi Ute vând suveniruri şi produse alimentare.

Intersecţia frontierelor a fost marcată mai întâi cu o coloană de gresie, în 1875, de către inspectorul Chandler Robbins. Prin 1899, axul indicator din gresie a fost deranjat şi rupt, aşa că a fost înlocuit cu o nouă piatră. În 1912, a fost turnată prima placă de ciment în jurul indicatorului. De-a lungul anilor, indicatorul a fost reconstruit şi modernizat de mai multe ori până la forma sa actuală; ultima renovare a fost făcută în 2010.

Four Corners-04

În 2009, au izbucnit în mass-media discuţii despre o expertiză realizată de Centrul Naţional de Supraveghere Geodezică din care ar fi reieşit că măsurătorile iniţiale, realizate în 1878, au fost incorecte, iar graniţa actuală dintre Colorado şi Utah a fost raportată ca fiind cu 4 km mai la vest. Ceea ce uita mass-media a fost că, atunci când au fost efectuate măsurătorile iniţiale, raportarea se făcea la meridianul Washington, nu la primul meridian, de unde rezultă diferenţa.

„Nu putem sublinia destul faptul că detaliile tehnice geodezice menţionate mai sus sunt luate în calcul atunci când se analizează orice problemă legată de corectitudinea sau validitatea amplasării monumentului Four Corners la intersecţia celor patru state”, a scris Centrul Naţional de Supraveghere Geodezică (NGS), într-o clarificare.

Four Corners-05

 „Într-adevăr, monumentul marchează locul exact în care se întâlnesc cele patru state. Un principiu de bază al monitorizării graniţelor este că, odată ce un monument a fost stabilit şi acceptat de către părţile implicate (în cazul monumentului Four Corners, părţile au fost cele patru teritorii şi Congresul SUA), amplasarea monumentului fizic este autoritate supremă în stabilirea unei limite. Problemele de corectitudine sprijinite pe detalii ştiinţifice, precum şi posibile alte amplasamente ale unui astfel de punct devin informaţii secundare. În topografie, monumentele primează!”, se precizează în respectiva clarificare. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, fhwa.dot.gov)