Monica Anghel: „În timpul concertelor mi-a plăcut întotdeauna să cobor în public”

Monica-Anghel-02

Cântăreaţa şi actriţa Monica Anghel s-a născut la 1 iunie 1971, în Bucureşti. A absolvit Şcoala Populară de Artă şi Facultatea de Teatru.

A debutat la 14 ani, atunci când a câştigat primul premiu important la Festivalul de muzică uşoară ”Bucureşti-86”, cu două piese: ”Eşti învingător” de Marcel Dragomir şi ”O rază pentru dragostea mea” de Laurenţiu Profeta. În acelaşi an (1986), a participat la Festivalul de la Mamaia, unde a obţinut premiul I la secţiunea Interpretare, cu melodia ”Voi cânta pentru mileniul III” (muzica Marius Țeicu/text Eugen Rotaru). De altfel, este una dintre interpretele care a obţinut cele mai multe premii la Festivalul de la Mamaia.

Compozitori de renume ca Ion Cristinoiu, Ionel Tudor, Cornel Fugaru sau Marius Țeicu i-au încredinţat cântecele lor, participând la mai toate ediţiile de după 1990 şi cucerind o mulţime de premii, dintre care amintim: premiul I, în 1995, la secţiunea Creaţie cu piesa ”Spune-mi” (muzica Cornel Fugaru/text Mirela Voiculescu Fugaru); premiul I şi trofeul festivalului, în 1997, la secţiunea Creaţie cu piesa ”Dacă n-ai pleca” (muzica Ion Cristinoiu/text Roxana Popescu). La aceeaşi ediţie, susţine un recital şi prezintă festivalul alături de Octavian Ursulescu; premiul II, în 1998, la secţiunea Creaţie cu piesa ”Vreau să trăiesc” (muzica Marius Țeicu/text Eugen Rotaru); premiul I, în 1999, la secţiunea Creaţie cu melodia ”Un ceas sau două sau trei” (muzica Ionel Tudor/text Andreea Andrei) ş.a.

”În timpul concertelor mi-a plăcut întotdeauna să cobor în public, pentru că simţeam mai bine suflul, energia publicului, eu le transmiteam un fel de emoţie, iar ei îmi transmiteau o energie fantastică, dragostea publicului aşa se manifestă, simţi bucurie venind din partea lor’‘, declara Monica Anghel într-un interviu acordat Agerpres, în 2015.

Deţine 11 trofee muzicale, cucerite la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale. A luat de două ori trofeul în Australia, a fost premiată în Macedonia, Finlanda, Germania.

A reprezentat România la festivalul ”Cerbul de Aur” de la Braşov (1996) şi a câştigat marele premiu. Despre acest moment, Monica Anghel declara, în acelaşi interviu acordat Agerpres:

”Mi-am asumat o responsabilitate foarte mare în momentul în care am participat la Cerb, pentru că eram deja cunoscută. Sigur, trebuie să fii nebun să crezi că toată lumea te iubeşte, că toată lumea îţi vrea binele şi toată lumea e alături de tine. Ştiam clar că sunt şi oameni care sunt împotriva mea şi eram conştientă că abia aşteptau să iau locul I, şi chiar dacă luam locul I tot n-ar fi fost bine. Atunci am plecat de acasă croită pe drumul acesta, că trebuie să câştig trofeul la Cerb. Aşa am fost de altfel la toate festivalurile pe care le-am câştigat. Poate doar aşa am şi reuşit să le câştig pe toate. Pentru că este o încărcătură emoţională foarte mare, un consum extraordinar de mare, n-am să uit niciodată că în ’96, la Cerb, când s-au deschis porţile, am avut senzaţia că am paralizat şi că n-am să mă pot mişca din locul acela, că n-am să pot să merg, darămite să cânt. Dar Dumnezeu m-a încremenit pentru câteva secunde şi m-a făcut să-mi concentrez energia pentru a putea cânta impecabil”.

Monica-Anghel-01

De asemenea, a participat la concursul Eurovision (ediţia din 1996) alături de formaţia Sincron şi a reprezentat România, împreună cu Marcel Pavel, la concursul Eurovision 2002 (Tallinn, Estonia), cu piesa ”Tell Me Why”, obţinând locul nouă, în clasamentul final. A avut numeroase concerte şi turnee şi în afara ţării.

Artista a realizat duete remarcabile şi cu alţi interpreţi sau actori. A colaborat cu Aurelian Temişan la piesa „Încrederea”, compozitor şi textier Dragoş Docan, piesa apărând atât pe albumul propriu al artistei editat în 1996, cât şi pe albumul Best Of Dragoş Docan „Vai, ce bună-i fata asta!” (Electrecord 1998).

A cântat, în duet cu actorul Ştefan Iordache, trei piese compuse de Dan Iagnov, care apar pe discul ”Magazinul meu de vise” înregistrat la casa de discuri Roton în anul 2007: ”Mai mult decât oricând”, ”Viaţa noastră este un tangou” şi ”Nu te întreb”.

Cu Ştefan Iordache am avut o experienţă cu totul specială. L-am cunoscut mai bine în casă la Ionel Tudor. Şi eram foarte necăjită, la un moment dat scria presa nu ştiu ce aberaţii despre mine şi m-am dus destul de supărată. M-a văzut necăjită, m-a întrebat ce am, i-am spus şi mi-a zis: ‘Hai, măi Monica, nu mai băga în seamă toate lucrurile astea, important este că se vorbeşte despre tine, înseamnă că reprezinţi ceva’. Şi după aceea, în studio, piesele pe care le-am cântat împreună, acea perioadă, acel timp pe care l-am petrecut împreună a fost ca un basm. Era genul de om care te făcea realmente să te îndrăgosteşti de el în prima clipă după ce l-ai cunoscut. Era atât de cald şi atât de prietenos şi generos în sentimente, în trăiri, în gânduri, în tot. Extraordinar. Iar lucrurile pe care le-am făcut împreună erau ca o comunicare între două suflete. (…) Dan Iagnov avea un parfum anume, ştia să compună într-un fel anume piesele. Sunt piese de stare, de atmosferă, foarte sensibile, asculţi piesa, închizi ochii şi-ţi trec prin minte tot soiul de imagini pe care le-ai trăit sau îţi creezi tu imaginile tale. Sunt lucruri foarte frumoase şi speciale pe care ţi le dă muzica”, mărturisea Monica Anghel în interviu.

Monica-Anghel-04

Pentru Monica Anghel şi Gabriel Cotabiţă, Dan Iagnov a compus duetul ”Continent pierdut”, melodie care este inclusă pe CD-ul ”Best of Dan Iagnov”, editat în anul 2006 la casa de discuri OVO MUSIC.

Pe lângă vocea frumoasă, amplă, cu un timbru inconfundabil, Monica Anghel şi-a cucerit publicul cu personalitatea puternică şi cu un deosebit simţ al umorului. A realizat dublajul la filme animate, în seria Hercule (2003), în rolul muzei Thalia, şi tot în anul 2003, a avut acelaşi rol, cântând partiturile muzei, în filmul Hercule (2003), vocea în original aparţinându-i lui Roz Ryan.

S-a remarcat în cadrul grupului Divertis, atât prin talentul de actriţă, cât şi prin melodiile interpretate în stil umoristic.

‘A fost o colaborare foarte frumoasă, care a durat foarte mulţi ani, mi-aduc aminte că i-am cunoscut pe toţi din grup când am plecat într-un turneu în America împreună cu ei. Îl ştiam pe Gyuri Pascu foarte bine, cu care eram foarte bună prietenă, şi pe Cătălin Mireuţă, dar colaborarea mea cu ei a început după ce am fost în America. Eram singura femeie din grup şi văzând ei că rezist la toate glumele pe care le făceau cu mine şi nu numai că rezistam, dar le şi răspundeam… (…) le-a plăcut foarte mult tuturor acest stil al meu. Mai mult, în acea deplasare pe care am avut-o în America, Toni Grecu m-a întrebat la un moment dat: ‘Auzi, dar tu de ce nu faci teatru?’ I-am zis: ‘Nu ştiu’. Datorită lui l-am cunoscut pe domnul Gelu Colceag cu care m-am pregătit şi ulterior i-am fost şi studentă domnului Colceag în facultate. Deci iată că până la urmă Monica-Anghel-03nimic nu e întâmplător, sunt oameni potriviţi în viaţa fiecăruia dintre noi şi oameni care într-un fel sau altul ne ghidează viaţa”, spunea artista în interviu.

În afară de cariera muzicală şi una de succes în televiziune, în 2008, Monica Anghel a devenit şi om de radio, intrând în echipa Europa FM, unde a realizat ani la rând emisiunea matinală ”Deşteptarea”.

A urmat o pauză muzicală, timp în care Monica Anghel s-a ocupat mai mult de creşterea copilului său, despre care spune că i-a împlinit viaţa.

Am câştigat 11 trofee internaţionale, l-am cunoscut pe Ray Charles, am jucat în piese de teatru, am făcut radio şapte ani, am foarte multe realizări profesionale. Dar în momentul în care l-am născut pe Aviv am început să plâng şi mi-am dat seama că de fapt el e cea mai mare realizare a mea şi că până la el n-am făcut mai nimic. Serios, el este cea mai mare împlinire a mea şi este sensul vieţii mele din momentul în care mi l-a dat Dumnezeu”.

Ulterior, solista a revenit în forţă în showbiz-ul românesc, lansând, în 2012, piesa „Bad Love Story” compusă de Smiley, apoi a colaborat cu trupa Vunk, la piesa „Ploaie fără nori”, inclusă pe albumul „Nu scapă nimeni” al trupei Vunk.

De asemenea, a colaborat cu Mahala Rai Banda cu care a înregistrat albumul ”Lacrimă de jar”, care cuprinde 14 melodii lăutăreşti pe muzica lui Ionel Tudor, Temistocle Popa, Aurel Ioniţă şi versurile Andreei Andrei şi ale lui Aurel Ioniţă. Împreună cu trupa, Monica Anghel a susţinut numeroase concerte.

Monica Anghel s-a implicat, de-a lungul anilor, în campanii umanitare, cum ar fi Gala Crucii Roşii, Proiectul Banca de alimente, sau desemnarea sa ca ambasador al serviciului unic de urgenţă 112.

În 2016 a lansat melodia ”Ne iubeşte cineva”, compusă de Alexandru Anghel, pe versuri de Theea Miculescu. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Monica Anghel, Video: youtube.com)