Modulul Schiaparelli „a atins solul” planetei roşii, dar nu transmite nicio informaţie

schiaparelli

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat joi, 20 octombrie, că a primit date de la modulul Schiaparelli, trimis să caute semne de viaţă pe Marte în cadrul unei misiuni comune europene şi ruse.

Responsabilii misiunii ruso-europene ExoMars 2016 au reuşit miercuri să plaseze sonda ruso-europeană TGO (Trace Gas Orbiter) pe orbita planetei Marte, iar modulul Schiaparelli ”a atins solul” marţian, dar nu a transmis nicio informaţie de atunci, a informat France Presse în noaptea de miercuri spre joi.

”Modulul a atins solul, acest lucru este sigur”, a declarat pentru agenţia franceză de presă Thierry Blancquaert, responsabil pentru Schiaparelli, la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), după ce a studiat o serie de date.

Îngrijorarea cu privire la Schiaparelli era vizibilă pe feţele cercetătorilor de la Centrul european pentru operaţiuni spaţiale (ESOC) din Darmstadt (Germania), pe măsură ce orele treceau, scrie AFP.

Asolizarea lui Schiaparelli reprezintă modalitatea de a testa tehnologia necesară pentru trimiterea unui alt rover pe Marte, ExoMars, care îşi va începe misiunea de căutare a eventualelor urme de viaţă în 2021 (lansarea va avea loc în 2020 în cea de-a doua fază a programului ExoMars). Schiaparelli este dotat cu baterii ce nu pot fi reîncărcate şi va funcţiona timp de cel mult 8 zile la suprafaţa lui Marte, conform ESA.

Potrivit acestuia, nu se ştie deocamdată dacă modulul a asolizat în condiţii bune sau a existat o piatră prost plasată sau un crater, sau pur şi simplu are o problemă cu emiţătorul radio.

„Este clar că semnele nu sunt bune, dar avem nevoie de mai multe informaţii”, a spus câteva ore mai devreme Paolo Ferri, şeful Diviziei operaţiuni a ESA. Pot exista multe, multe motive pentru tăcerea lui, a spus el. „Vom şti mâine dimineaţă ce s-a întâmplat cu el”, a adăugat Ferri.

ESA a planificat o conferinţă de presă pe această temă joi la ora 08:00 GMT.

Programul ExoMars de studiere a Planetei Roşii este coordonat de ESA, iar Roskosmos este principalul partener implicat în acest program. (Text: Agerpres, Foto: AP)