Mireille Mathieu, marea vedetă a muzicii franceze

Mireille Mathieu-04Marea vedetă a muzicii franceze Mireille Mathieu s-a născut la 22 iulie 1946, la Avignon, în sudul Franţei, fiind cel mai mare dintre cei 14 copii. A renunţat la şcoală la vârsta de 13 ani şi a început să lucreze într-o fabrică pentru a plăti orele de canto.

Mireille cânta la reuniunile de familie şi la biserică, dorindu-şi să devină cântăreaţă, iar idolul ei era Edith Piaf.

La şcoală, colegii o rugau să cânte „La Vie en Rose”. Mireille a început să participe la concursuri de muzică şi în 1964, a fost descoperită de Johnny Stark, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

A fost manageriată de Paul Mauriat şi Andre Pascal, muzician, care avea să-i compună „Mon crédo”, „Viens dans ma rue”, „La premiere étoile” şi multe alte piese. După o apariţie la televiziune în 1965 şi un mare debut la sala Olympia din Paris, a fost supranumită a doua Edith Piaf, datorită vocii sale puternice şi melodioase. Melodii precum ”Mon Credo” sau ”C’est ton nome” au avut un succes uriaş în Franţa şi Europa, precum şi în SUA, Canada şi Mexic, conform site-ului www.cinemarx.ro.

Primul său album, ”En direct de L’Olympia”, a apărut în 1966 şi s-a bucurat de un mare succes. După concertul din capitala Regatului Unit, la London Palladium, a înregistrat varianta franceză a piesei „The Last Waltz” a lui Engelbert Humperdinck sub titlul ”La derniere valse”, care o va face cunoscută şi în Marea Britanie cu toate că piesa originală era nr. 1 în topuri chiar cu câteva luni înainte.

Mireille Mathieu-05

A scos hit după hit, fiind solicitată să facă un turneu în Statele Unite şi Canada, alături de Maurice Chevalier, unde a întâlnit câţiva dintre idolii săi precum Elvis Presley, Dean Martin sau Frank Sinatra, cu ultimii doi având chiar ocazia să cânte în Las Vegas. La acest turneu a fost invitată în emisiunea Ed Sullivan Show, dar şi în Danny Kaye Show. A apărut în spectacole la Carnegie Hall din New York, la Sport Palace din Montreal, la Universal Amphitheatre din Los Angeles, la Palatul de Gheaţă din Sankt Petersburg.

Mireille Mathieu a fost prima cântăreaţă din Occident care a concertat în China. De-a lungul anilor a cântat alături de cântăreţi şi formaţii celebre precum: Red Army Choir, Charles Aznavour, Barry Manilow, Paul Anka, Plácido Domingo, Julio Iglesias, Tom Jones sau Peter Alexander. Cântece precum „Acropolis adieu”, „Ne me quitte pas” sau „Santa Maria de la mer” sunt considerate hituri clasice.

Mireille Mathieu-01

În 1989, preşedintele Franţei, Francois Mitterrand, a invitat-o pe Mireille Mathieu să-i aducă un omagiu generalului Charles de Gaulle printr-o serie de concerte-tribut, care au avut loc la Palais des Congres din Paris, în decembrie 1990. Trei ani mai târziu a scos un nou album în memoria lui Edith Piaf, precizează cinemarx.ro.

Albumul „Vous lui direz…” a fost lansat în 1996, iar Mireille Mathieu a ales să meargă în Los Angeles pentru a-l promova, susţinând un concert primit ca un mare triumf, mai ales că prin acest concert a dorit să-i aducă un omagiu unui alt idol al său, Judy Garland.

În 2002 a lansat al 37-lea album în Franţa — ”De te mains”. Trei ani mai târziu, a sărbătorit, printr-un concert la Olympia din Paris, 40 de ani de carieră, care a coincis cu lansarea celui de-al 38-lea album al solistei, album care a ajuns pe locul 14 în topurile franceze, rămânând în Top 100 timp de mai multe luni.

În 2007 şi 2008 a lansat în Germania albumele ”In Meinem Herzen” şi ”Nah Bei Dir”.

De-a lungul carierei a înregistrat peste 1.200 de melodii, în 9 limbi.

În martie 2014 a susţinut un concert în România, la Sala Palatului din Bucureşti, unde s-a reîntâlnit pe scenă cu Margareta Pâslaru, după 45 de ani. Ce două artiste au participat, în 1969, la Târgul Internaţional al Discului Cannes (MIDEM — Franţa). Margareta Pâslaru i-a oferit lui Mireille Mathieu o fotografie de la acel moment, în care pe scenă erau mari nume ale muzicii europene: Dalida, Adriano Celentano, Amalia Rodrigues, Udo Jurgens, Mireille Mathieu şi Margareta Pâslaru. (Text: Agerpres, Foto: pinterest.com , Video: youtube.com)