Minunea de la mormântul părintelui Iustin Pârvu

mormant-Iustin-Parvu

Mormântul părintelui Iustin Pârvu de la Petru-Vodă a devenit, de o săptămână, loc de pelerinaj pentru credincioşii care vin în număr tot mai mare pentru a vedea ceea ce călugării de la mănăstire consideră a fi un mesaj din lumea drepţilor pe care îl transmite duhovnicul.

Călugării susţin că de la mijlocul lunii ianuarie s-a observat la mormântul părintelui Iustin un fenomen inexplicabil legat de condiţiile atmosferice exterioare.

„Pe geamul de deasupra mormântului, vaporii de apă ce ies din pământ se condensează într-un mod mai puţin obişnuit. În timpul zilei, dacă temperatura urcă peste zero grade, în dreptul capului părintelui nu este niciun fel de condens, ci geamul este curat. În timpul nopţii şi atunci când temperatura scade sub zero grade, condensul îngheaţă în forma trupului, iar în dreptul feţei îngheţul are un aspect distinct”, susţin călugării pe site-ul oficial al mănăstirii.

Aceştia spun că geamul de deasupra mormântului a fost adus de maicile de la Mănăstirea Paltin, pentru a proteja pe durata iernii florile pe care le aduc în fiecare săptămână pentru a împodobi mormântul.

„Am amânat mai multe zile relatarea fenomenului pentru a fi siguri că ceea ce vedem nu e o întâmplare, o părere. Nu ne grăbim să afirmăm că este vorba de o minune, ci înţelegem şi prin aceasta că părintele Justin este viu, pentru că sufletul său a fost cel mai viu suflet din cele pe care le-am întâlnit în această viaţă, şi că este adevărat ceea ce a spus cuiva în anul 1999: «nu vă mai plângeţi că ce va fi după ce am să mor! Dar ce, măi, mă duc să dorm?»”, spun monahii de la Petru-Vodă.

Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru-Vodă la 10 februarie 1919 şi şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942 şi 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa.

După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie.

După 1990, părintele Justin s-a întors la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, a fost preot şi duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele şi-a continuat misiunea de a schimba câtuşi de puţin această lume şi, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru-Vodă, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înfiinţat o publicaţie de învăţătură şi atitudine ortodoxă, cu apariţie lunară, numită „Glasul Monahilor”.

mormant-Iustin-Parvu2

Părintele Iustin Pârvu a încetat din viaţă pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani şi a fost înmormântat lângă biserica ridicată de el la Petru-Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa şi pentru poetul Radu Gyr.

Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, preotul Iustin Pârvu a răspuns: „Poporul român… pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”.

Referindu-se tot atunci la misiunea bisericii şi a membrilor Sfântului Sinod, părintele spunea că acestea au o răspundere cum nu a existat şi nu există în lupta duhovnicească. „Nu există o potrivire pe care să o aduci, să se facă o comparaţie în periodul istoric cu ceea ce a fost şi ceea ce este în istorie şi toate celelalte care vor veni. Dar dacă noi suntem… în starea aceasta de sărăcie, de lipsă, de mizerie, de prigoană… Ei trebuie să trăiască o vreme de prigoană care n-are soluţie, nu există rezoluţii şi situaţii. (…) Să fim mulţumiţi, bucuroşi, să stăm drepţi, chivernisitori, cu răspunderea înaintea lui Dumnezeu de ceea ce am realizat, câte le-am făcut în viaţă. Dumnezeu să-i ocrotească”, afirma stareţul Mănăstirii Petru Vodă, într-un scurt interviu postat pe site-ul mănăstirii.

De numele preotului Iustin Pârvu se leagă şi campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009. (Text: Agerpres, Foto: manastirea.petru-voda.ro, Video: stiri.tvr.ro)