Mina de diamante Ekati din Canada

Ekati1

Mina de diamante Ekati este situată la aproximativ 200 km sud de Cercul Polar, aproape de Lacul Gras, în nord-vestul Canadei, la aproximativ 300 km nord-est de Yellowknife.

Ekati2

Ekati3

Ekati este un cuvânt care înseamnă în limba nativilor „lac gras„, nume care a fost atribuit datorită filoanelor albe de piatră de cuarţ ce se găsesc în întreaga zonă şi care sunt similare ca aspect cu grăsimea de ren.

Ekati4

Ekati este prima mină de suprafaţă şi subteran din Canada. Ea este exploatată de o asociere dintre BHP Billiton Diamonds (80%) şi geologii Charles E. Fipke şi Dr. Stewart E. Blusson (10% fiecare). BHP Billiton a cumparat exploataţia de la Dia Met Minerals, la mijlocul anului 2001.

Ekati6

Ekati5

Primul filon de rocă asociată cu diamantele – kimberlit – a fost găsit în regiunea Lacului Gras în 1985, de către Chuck Fipke şi Stewart Blusson, care au prospectat regiunea timp de aproape zece ani. Kimberlitul este o rocă moale magmatică, situată în filoane vulcanice lungi, verticale, în care sunt găsite uneori diamante.

Ekati8

Ekati7

Există mai mult de 10.000 de filoane de kimberlit în lume, cu un conţinut foarte mic de diamante. Ekati dispune de 156 filoane cunoscute de kimberlit, dintre care cel puţin şase conţin diamante.

Ekati9

Filoanele de kimberlit din Ekati au o vechime de 45-62 milioane de ani, şi cele mai multe dintre acestea se află sub lacuri puţin adânci care s-au format prin topirea unui gheţar, în urmă cu 8.000-10.000 de ani.

Ekati10

Lacul Point, unde a fost descoperit prima dată kimberlitul, a fost considerat ca fiind neeconomic de exploatat, dar descoperirea sa a grăbit una dintre cele mai mari exploatări din istorie a mineritului, care acoperă cea mai mare parte din zona dintre Yellowknife şi coasta arctică.

Ekati11

Ekati a început activitatea, oficial, la 14 octombrie 1998, şi a fost operată de BHP Billiton Canada Inc. Se estimează că mina va furniza diamante timp de 25 de ani.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:flickr.com, mining.com, panoramio.com)