Mii de români au fost prezenţi, joi, 1 decembrie, de Ziua Naţională, la parada militară organizată la Arcul de Triumf, scoşi afară de vremea frumoasă, dar şi de tehnica de luptă impresionantă, mai ales pentru cei mici, afişată de Armata Română.
Muzica populară, dar şi cea militară, soarele strălucitor, marea de steguleţe tricolore au constituit decorul unei parade care i-a încântat pe bucureşteni.
Evenimentul a început în jurul orei 11,00, imediat după sosirea premierului Dacian Cioloş şi a preşedintelui Klaus Iohannis.
La tribuna oficială s-au aflat: cei trei foşti preşedinţi ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, liderul PNL, Alina Gorghiu. De asemenea, au mai fost prezenţi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, directorul SRI, Eduard Hellvig, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.
Dintre reprezentanţii corpului diplomatic au putut fi remarcaţi ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, cel al Marii Britanii, Paul Brummell, al Rusiei, Valeri Kuzmin, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, al Cehiei, Vladimir Valky.
O notă aparte a dat-o prezenţa în faţa sediului ALDE de pe bulevardul Kiseleff a liderului PSD, Liviu Dragnea, a primarului Capitalei, Gabriela Firea, şi a copreşedinţilor ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. De notat, însă, că la sosirea premierului Cioloş şi a preşedintelui Iohannis din acea zonă s-au auzit huiduieli.
Anul acesta, Armata Română a venit cu o serie de noutăţi la parada militară, principala fiind avioanele multirol F-16. Trei dintre cele şase astfel de aeronave pe care le au în dotare Forţele Aeriene în acest moment au survolat Piaţa Arcului de Triumf, făcând o serie de manevre spectaculoase care i-au încântat pe bucureşteni.
Alte noutăţi le-au constituit noile uniforme de luptă ale Armatei, care vor intra în dotare din anul 2017, şi o serie de vehicule ce au putut fi văzute în premieră, precum vehiculele de evacuare medicală construite pe platforma MLI-84 sau motocicletele Enduro intrate anul acesta în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale.
Nu mai puţină admiraţie a stârnit defilarea detaşamentelor armatelor străine, în special a unui grup de defilare din Marea Britanie din cadrul regimentului regal irlandez „Pipes and Drums”. Dincolo de această notă de culoare, spectatorii au mai fost încântaţi în mod special de defilarea asociaţiei „Tradiţia Militară”, ai cărei membri au purtat costume militare din perioada Primului Război Mondial, dar şi de trecerea pe sub Arcul de Triumf a cavaleriei Jandarmeriei Române.
Aşa cum era de aşteptat, punctul principal de atracţie l-a constituit defilarea tehnicii de luptă. Transportoarele blindate Piranha şi Zimbrul, tancurile TR-85 M1, rachetele sol-aer Hawk şi OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, dar şi alte vehicule cu aspect impresionant au captivat atenţia tuturor, mai ales a celor mici.
La o privire mai atentă însă, defilarea a arătat că şi din punctul de vedere al înzestrării se poate observa o tranziţie de la tehnica fie de fabricaţie sovietică, fie de fabricaţie românească după licenţă sovietică la cea de fabricaţie occidentală sau americană. În Armata Română coexistă, aşa cum s-a putut observa la această paradă, sistemul de rachete sol-aer OSA-AKM, produs în fosta Uniune Sovietică, cu sistemul Hawk, de fabricaţie americană.
De asemenea, au trecut pe sub Arcul de Triumf şi vehicule blindate româneşti TBT 8×8 Zimbrul, varianta românească a transportorului blindat rusesc BTR-80, dar şi transportorul blindat elveţian Piranha, intrat în dotarea Armatei Române relativ recent.
Încheierea paradei militare nu a însemnat, aşa cum ar fi fost de aşteptat, şi semnalul retragerii spectatorilor. Cea mai mare parte dintre ei au rămas pe loc pentru a se bucura de muzica populară cu accente patriotice, precum „Cântă cucu-n Bucovina”. Pe de altă parte, deplasarea pedestră către Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei pe bulevardele Constantin Prezan, respectiv Pavel Kiseleff s-a făcut anevoios cel puţin 20 de minute după încheierea defilării. (Text si foto: Agerpres)