Mihai Covaliu, ales în funcţia de preşedinte COSR

mihai-covaliu-01

Fostul mare scrimer Mihai Covaliu a fost ales, marţi, 15 noiembrie, în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Mihai Covaliu a obţinut 128 de voturi la Adunarea Generală de alegeri a COSR, iar Gabriela Szabo 68.

Cele două posturi de vicepreşedinte au fost câştigate de Camelia Potec, cu 151 de puncte, şi Alexandru Dedu, cu 150 de puncte. Iniţial au fost 4 candidaţi la funcţia de vicepreşedinte, însă unul s-a retras, Nicu Vlad, iar Sorin Babii a obţinut 80 de puncte.

Pentru funcţia de secretar general a fost propus de noul preşedinte al COSR, Mihai Covaliu, actualul preşedinte al clubului Steaua, George Boroi, care a fost votat în unanimitate de membrii Comitetului Executiv.

Tot în cadrul Adunării Generale de marţi s-a votat şi pentru locurile de membri în Comitetul Executiv. Au fost aleşi: Irina Deleanu, 143 puncte, Sandu Pop, 118 puncte, Cristinel Romanescu, 117 puncte, Adrian Stoica, 87 puncte, Gheorghe Vişan, 179 puncte, Alina Dumitru, 181 puncte, Viorica Chermeş Susanu, 170 puncte, Georgeta Damian-Andrunache, 164 puncte, Doina Melinte, 163 puncte, Puiu Gaspar, 169 puncte, Alexandru Hălăucă, 110 puncte şi Valentin Amato Zaharia, 61 puncte.

Două locuri ale Comitetului Executiv au rămas vacante. Cel rezervat Federaţiilor Sportul pentru Toţi şi Sportul pentru Persoane cu Handicap, precum şi locul care revine de drept preşedintelui Comisiei Sportivilor.

Preşedintele şi ceilalţi membri din conducere au fost aleşi de cei aproximativ 120 de membri ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Fiecare membru deţine între 1 şi 4 voturi, în funcţie de participarea la Jocurile Olimpice.

Compoziţia dreptului de vot este următoarea:

a) valoare nominală 4 voturi au federaţiile naţionale sportive olimpice care au participat la trei dintre ultimele şase ediţii ale Jocurilor Olimpice: FR Atletism, FR Bob-Sanie, FR Box, FR Canotaj, FR Gimnastică, FR Haltere, FR Handbal, FR Judo, FR Kaiac-Canoe, FR Lupte, FR Nataţie şi Pentatlon Modern, FR Patinaj, FR Schi Biatlon, FR Scrimă, FR Tenis, FR Tenis de Masă, FR Tir Sportiv.

b) valoare nominală 3 voturi au celelalte federaţii naţionale sportive olimpice, care nu au participat la trei dintre ultimele şase ediţii ale Jocurilor Olimpice: FR Badminton, FR Baschet, FR Golf, FR Ecvestră, FR Fotbal, FR Gimnastică Ritmică, FR Hochei pe Gheaţă, FR Hochei pe Iarbă, FR Polo, FR Taekwondo WTF, FR Tir cu Arcul, FR Volei, FR Yachting, FR Rugby, FR Triatlon.

c) valoare nominală 2 voturi au federaţiile naţionale sportive neolimpice, recunoscute de CIO: FR Aeronautică, FR Alpinism şi Escaladă, FR Arte Marţiale, FR Basseball, FR Biliard, FR Bridge, FR Dans Sportiv, FR Karate, FR Motociclism, FR Orientare, FR Popice-Bowling, FR Șah, la care se adaugă Federaţia Română Sportul pentru Toţi şi Comitetul Naţional Paralimpic.

d) valoare nominală 1 vot au federaţiile naţionale sportive neolimpice, nerecunoscute de CIO: FR Arte Marţiale de contact, FR Culturism şi Fitness, FR Fotbal-Tenis, FR Go, FR Karate Tradiţional, FR Karate WKC, FR Karate kyo IKO 2, FR Kempo, FR Modelism, FR Oină, FR Radioamatorism, FR Sambo, FR Scrabble, FR Taekwondo ITF.

e) valoare nominala 1 vot au şi sportivii olimpici, personalităţi din federaţiile olimpice, membrii persoane fizice şi organisme sportive.

La 29 august, Alin Petrache a demisionat din funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pentru neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câştigarea a 6-8 medalii. România a participat cu 96 de sportivi şi 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, şi a cucerit cinci medalii — una de aur, una de argint şi trei de bronz. Aceasta a fost cea mai slabă clasare a delegaţiei României în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice după al doilea război mondial, locul 47.

De la demisia lui Alin Petrache, funcţia de preşedinte interimar al COSR până la alegeri a fost ocupată de Nicu Vlad.

mihai-covaliu-02

Mihai Covaliu – fişă biografică

Mihai Claudiu Covaliu, campion olimpic şi mondial la sabie, antrenor al echipei naţionale masculine de sabie a României şi preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, s-a născut la 5 noiembrie 1977, în Braşov. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, profilul Educaţie fizică şi Sport. Deţine un masterat în managementul sportului.

Iniţial, a practicat fotbalul, însă la doar nouă ani a fost atras de scrimă, după ce a urmărit o demonstraţie făcută de lotul clubului CS Tractorul Braşov.

În 1998, a devenit membru al clubului BNR Bucureşti, pentru ca ulterior să fie legitimat la CS Dinamo Bucureşti. Printre antrenorii săi s-au numărat: Gabriel Duţea, Alexandru Chiculiţă, Emilian Nuţă.

La Jocurile Olimpice de Vară din anul 2000, de la Sydney, a ajuns în finală, după ce a trecut de francezul Damien Touya, considerat favorit. În finală l-a învins pe Mathieu Gourdain, cu scorul de 15-12, devenind primul campion olimpic la sabie din România. La Jocurile Olimpice din 2008, Beijing, s-a clasat pe locul al treilea, tot la sabie.

În 2001, în Franţa, a obţinut bronzul cu echipa României de sabie la Campionatul Mondial. În 2002, obţine din nou locul al treilea, de data aceasta la individual, la Mondialul din Lisabona. Urcă o treaptă a podiumului în 2003, la Havana, când devine vicecampion mondial. În sfârşit, în 2005, este campionul mondial la sabie, titlu obţinut la Leipzig, când l-a învins cu 15-12 pe campionul olimpic Stanislav Pozdnyakov.

La campionatele europene, a obţinut două medalii de bronz la proba individuală de sabie, în 2007 la Gent, Belgia, şi în 2008, la Kiev. Are încă trei medalii de bronz, pe echipe, la Campionatele Europene din 2001 (Koblenz, Germania), 2002 (Moscova) şi 2005 (Zalaegerszeg, Ungaria). Este campion european cu echipa României de sabie, în 2006, la Izmir, Turcia.

După Jocurile Olimpice din 2008, s-a retras din activitatea competiţională, devenind antrenorul lotului naţional de sabie. Sub îndrumarea sa, România a câştigat argintul la Europenele din 2009, de la Plovdiv, apoi aurul la campionatul Mondial din Antalya, Rareş Dumitrescu obţinând argintul la proba individuală. La Campionatul Mondial din 2010, de la Paris, Cosmin Hănceanu şi echipa României au obţinut medalia de argint, pentru ca la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, 2012, echipa României să termine pe locul al doilea.

În 2013, Mihai Covaliu a fost ales preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, rămânând antrenorul echipei masculine de sabie a României, cu care a câştigat şi argintul la Mondialele din 2013, de la Budapesta.

În anul 2013, Federaţia Internaţională de Scrimă l-a introdus pe Mihai Covaliu în Hall of Fame, printre cei mai importanţi reprezentanţi din istoria acestui sport.

Printre distincţiile obţinute de Mihai Covaliu, se numără: Ordinul naţional ”Pentru Merit” în grad de comandor (2000); Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa I (2004); Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete (2008); Ordinul naţional ”Serviciul Credincios” în grad de cavaler (2009); Ordinul naţional ”Serviciul Credincios” în grad de ofiţer (2012).

În 2001, Mihai Covaliu s-a căsătorit cu Irina Drăghici, care făcea parte din lotul naţional feminin de sabie. (Text, foto si video: Agerpres)