Midii în cochilii cu sos alb

midii

Midiile proaspete, în cochilii, pregătite în sos alb cu legume sunt un preparat culinar aflat printre preferinţele clienţilor unui restaurant din staţiunea Mamaia.

„Este vorba de scoici proaspete, care sunt mult mai gustoase decât cele congelate. Ne aprovizionăm de la un producător de la Agigea, sunt midii din acvacultură marină”, susţine unul dintre bucătarii unităţii.

Potrivit acestuia, reţeta este pe cât de simplă, pe atât de savuroasă, puţin mai dificilă fiind curăţarea şi spălarea scoicilor.

Cochiliile se curăţă, rând pe rând, sub jetul de apă rece şi, atât cât se poate, se înlătură cu lama unui cuţit depunerile calcaroase. De asemenea, scoicilor li se înlătură aşa-zisele mustăţi care atârnă din cochilie. Midiile cu cochiliile sparte sau larg desfăcute se aruncă, acestea nefiind comestibile.

După ce au fost curăţate, midiile se clătesc în câteva ape şi apoi se scurg, fiind pregătite pentru a fi gătite. Pe lângă scoici, sunt necesare următoarele ingrediente: unt, ardei gras de diferite culori, ceapă, usturoi, smântână lichidă, vin alb, sare, piper şi pătrunjel.

„Ardeiul gras şi ceapa se taie în fâşii subţiri şi lungi, usturoiul se toacă mărunt. Toate se călesc puţin în unt, într-o tigaie mai mare. Se adaugă midiile, se înăbuşesc, apoi se adaugă puţin vin, apă şi smântână lichidă, pentru că aceasta nu se taie. Punem sare, piper, după gust şi lăsăm midiile să fiarbă până când se deschid toate cochiliile”, a afirmat bucătarul Valentin Timofte.

Potrivit acestuia, deschiderea cochiliilor midiilor înseamnă că scoicile sunt gata pentru a putea fi consumate. Preparatul din tigaie se răstoarnă într-un bol şi se presară pe deasupra pătrunjel tocat mărunt.