Michael Bloomberg şi Bill Gates lansează un fond împotriva fumatului

stop-fumatFostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, şi co-fondatorul Microsoft Corp., Bill Gates, lansează un fond pentru a ajuta ţările cu venituri mici şi medii în bătălia, adesea lungă şi costisitoare, cu industria tutunului, informează agenţia AP.

Nou creatul fond Anti-Tobacco Trade Litigation Fund, alimentat cu 4 milioane de dolari de Bloomberg Philanthropies şi de Bill & Melinda Gates Foundation, a fost anunţat miercuri, 18 martie 2015, la a 16-a Conferinţă Mondială „Tobacco or Health” din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

În ultimii ani, ţări printre care Uruguay şi Australia s-au angajat în lupte juridice cu companii de tutun pentru legi care să prevadă etichetarea grafică de avertizare cu privire la pericolul la adresa sănătăţii sau de împachetare standard pentru ţigări fără logo-uri. Companiile susţin că politicile de control al producţiei de tutun încalcă acordurile comerciale internaţionale şi normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Bloomberg a declarat că fondul va sprijini ţările mici şi pe cele în curs de dezvoltare, care de multe ori nu au resursele necesare pentru a lupta împotriva companiilor producătoare de tutun.

„Credem că cele mai multe dintre aceste ţări vor câştiga aceste lupte, dar ele trebuie să îşi poată permite să angajeze avocaţi cu experienţă în câştigarea litigiilor”, a spus Bloomberg, citat de AP. Câţiva oficiali au declarat că se aşteaptă ca fondul să crească pe măsură ce noi donatori se vor alătura acestei cauze. În plus, jurişti şi alţi experţi vor presta gratuit sau cu tarif redus în vederea sporirii eficienţei fondului.

Fumatul ucide peste 5 milioane de oameni în fiecare an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar nou creatul fond atrage atenţia că aproape 80 la sută dintre cei un miliard de fumători câţi există în lume trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, mai scrie AP. „Este o chestiune de sănătate publică faptul că guvernele din întreaga lume conştientizează problema, dar şi a fiecărei ţări şi a fiecărei culturi”, a declarat Bloomberg.

„Nu credem că un guvern ar trebui să aibă de ales între investiţii în viitorul poporului şi lupta în justiţie, iar noi suntem de părere că, bazându-se pe resurse potrivite, le-ar putea face pe amândouă”, a explicat fostul primar al New York-ului.

Fondul completează cei 600 milioane dolari cu care Bloomberg Philanthropies s-a angajat să combată consumul de tutun la nivel mondial din anul 2007, ajutând ţările să pună în aplicare politici de control al pieţei tutunului, cum ar fi creşterea impozitelor, crearea de locuri publice fără fumat şi interzicerea publicităţii la tutun. Acesta va fi administrat de Campaign for Tobacco-Free Kids cu sediul la Washington, care va coordona şi resursele juridice şi alte tipuri de asistenţă tehnică, notează AP. (Text: Agerpres, Foto: tccbhb.com)