Mica Unire – 9.000 de vizitatori la Palatul Culturii

Aproximativ 9.000 de persoane din Iaşi şi din ţară au vizitat, marţi, 24 ianuarie, Palatul Culturii din Iaşi, conducerea Complexului Muzeal Naţional Moldova stabilind ca accesul să fie gratuit cu ocazia Zilei Unirii.

De asemenea, vizitatorii au avut ocazia de a viziona gratuit şi Muzeul Unirii, Muzeul Mihail Kogălniceanu, precum şi Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa.

Coralia Costaş, şefa Departamentului Relaţii cu Publicul din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova, a declarat că interioarele edificiului cultural şi exponatele au stârnit admiraţia publicului.

Mulţi dintre cei care au vizitat muzeele Palatului Culturii s-au arătat a fi impresionaţi de podelele de sticlă sub care se pot vedea ruinele fostei curţi domneşti a domnitorului Ștefan cel Mare.

„A fost o zi în care ne-am bucurat să primim în muzeele din Palatul Culturii aproximativ 9.000 de vizitatori. Au intrat în grupuri de 50 de persoane, grupuri care au fost temporizate la intervale de 10 minute, pentru a nu crea blocaje”, a spus Coralia Costaş.

Pentru a vizita interioarele Palatului Culturii, persoanele au fost nevoite să stea la rând mai bine de jumătate de oră, chiar dacă afară temperatura din termometre a scăzut la—2 grade Celsius.

Pentru a nu se crea îmbulzeală în zonă, au fost dislocaţi mai mulţi jandarmi. Aceştia au format un culoar cu ajutorul grilajelor metalice.

„Mai multe echipaje de jandarmi au fost deplasate în zonă, în vederea asigurării măsurii de ordine şi organizarea accesului acestui obiectiv turistic. Pe toată durata zilei nu s-au înregistrat incidente”, a declarat Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Iaşi.

Palatul Culturii, unul din edificiile simbol ale Iaşiului, a fost redeschis în urmă cu un an, după opt ani de la demararea lucrărilor de reparare şi reconsolidare. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Liviu Chirica)