„Metallica” – prima formaţie care a concertat pe fiecare continent

Metallica

O formaţie americană este prima din lume, care a susţinut un concert pe fiecare din cele şapte continente. Performanţa este cu atât mai impresionantă cu cât a fost realizată în acelaşi an, 2013.

Este vorba de cei patru rockeri americani de la faimoasa trupă „Metallica”. După ce, în 2013, trupa concertase în America de Sud, America de Nord, Africa, Asia, Europa şi Australia, la 8 decembrie 2013, James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich şi Robert Trujillo au susţinut un concert pe cel mai sudic continent, Antarctica, singurul care le rămăsese inaccesibil. Evenimentul s-a desfăşurat la lumina zilei, în cadrul unei baze ştiinţifice argentiniene numită Carlini, în interiorul unui dom transparent.

Sonorizarea a fost efectuată cu ajutorul panourilor solare, fără însă a fi folosite amplificatoare sau boxe puternice. Publicul a fost alcătuit din 120 de persoane, o parte din ei fiind cercetători, o alta fiind alcătuită din fani sud-americani ai trupei, care au câştigat un concurs organizat de o celebră marcă de băuturi răcoritoare.

Reprezentaţia live, numită sugestiv „Freez’em All” (Îngheaţă-i pe toţi) a durat aproximativ o oră, timp în care au fost interpretate zece piese, incluzând hituri precum „One”, „Enter Sandman” sau „Master of Puppets”. Evenimentul a fost transmis în direct pe Internet.

Realizarea celor de la „Metallica” este menţionată în ediţia 2015 a Cărţii Recordurilor.

Totuşi, concertul „Metallica” nu a fost primul eveniment live de muzică rock de la Polul Sud. Trupa „Nunatak” a „spart gheaţa” la 7 iulie 2007, în cadrul evenimentului global numit Live Earth, menit să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice. Cei cinci membri ai trupei „Nunatak”, adeptă a sonorităţilor de indie-rock, erau cercetători în cadrul staţiei britanice de cercetare Rothera din Peninsula Antarctică. (Text: Agerpres, Foto: mtv.com, Video: youtube.com)