Şniţele din flori de soc, salată de trandafiri şi liliac alb, gogoşi cu muşcate, friptură de pui cu struguri şi flori de dovleac, ruladă de orez cu pepene galben şi gălbenele, curcan în sos alb cu mentă şi panseluţe sunt doar câteva dintre preparatele ce vor putea fi degustate luna viitoare la Festivalul florilor comestibile de la Sfântu Gheorghe.
Organizatorul festivalului, Kovacs Istvan, a declarat că evenimentul, programat pe 23 mai, va reuni mai mulţi maeştri bucătari din România şi Ungaria care vor pregăti diverse meniuri pe bază de flori comestibile.
„Am programat festivalul la sfârşitul lunii mai pentru că atunci sunt cele mai multe flori comestibile, din care se pot face numeroase preparate gustoase şi deosebite. Timp de o săptămână vom strânge flori şi ne vom pregăti pentru acest festival deosebit (…) Veţi vedea cât de uşor sunt de preparat aceste reţete şi nu costă aproape nimic, doar puţină muncă. Florile comestibile sunt în jurul nostru şi nici măcar nu vă vine să credeţi câte putem face cu ele„, a declarat Kovacs Istvan.
Potrivit acestuia, majoritatea florilor pot fi folosite la gătit pentru că dau o savoare deosebită preparatelor culinare, îndeosebi sosurilor şi salatelor. Printre florile comestibile se numără trandafirii, zorelele, gălbenelele, crăiţele, muşcatele, florile de dovlecei, păpădia, panseluţele, levănţica, muşeţelul, liliacul alb, florile de tei, talpa gâştii şi limba mielului.
Judeţul Covasna este „campion naţional” la categoria festivaluri gastronomice, aici fiind organizate cel puţin zece festivaluri pe an care le oferă bucătarilor profesionişti şi amatori posibilitatea să-şi etaleze măiestria culinară. Luna viitoare, pe 9 mai, la Sfântu Gheorghe va avea loc şi Festivalul kurtoskolacs-ului, cum i se spune în limba maghiară tradiţionalului colac secuiesc învelit în zahăr ars. (Text: Agerpres, Foto: arenaflowers.com)