Medievalia (documentar video)

medievalia

Un ciob, o fotografie, o bucată de hârtie, fie şi un document, toate acestea au în spate câte o poveste. De la secretul unui artefact, până la fila îngălbenită a unui act, ce poate însemna chiar actul de naştere al unei naţiuni, fiecare obiect de patrimoniu are un secret sau o poveste în spate, secret pe care îl ştiu doar pasionaţii sau specialiştii.

Însă, atunci când specialiştii sunt şi pasionaţi, misterele care înconjoară toate aceste lucruri se deschid precum ‘corola de minuni a lumii’.

O echipă de arhivişti, studenţi şi profesori, adică o echipă de specialişti pasionaţi, s-au adunat în cadrul proiectului Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naţionale ale României.

Acest proiect a fost implementat de către Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei în cadrul Programului PA16/Ro12 ‘Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural’, finanţat prin Mecanismul financiar SEE 2009-2014.

Echipa Agerpres a realizat documentarul video ‘Medievalia’, care urmăreşte laborioasa reconstituire a bazei de date digitale www.arhivamedievala.ro.

Fie că este vorba despre un hrisov, denumire care se dădea în Evul Mediu unui act domnesc emis în Țara Românească şi în Moldova, care servea ca titlu de proprietate sau de privilegiu, fie că este vorba de un act ce însemna drept de viaţă şi de moarte asupra unor destine, toate pot fi consultate acum, de fiecare dintre noi.

Documente istorice originale, scrise pe pergament, în limbile slavonă şi română, cu caractere chirilice, în osmană sau în germana veche, aceste documente au invocaţia simbolică şi litera iniţială ornate cu motive florale. Încep a ni se desfăşura în faţa ochilor cu o intitulaţie sau monogramă, după care curg în faţa privirii noastre cu slove şi semnătura domnească, cu chinovar. În partea inferioară a documentului, întotdeauna actul este validat cu un sigiliu domnesc aplicat şi cu pecete.

Echipele reunite ale Arhivelor Naţionale ale României, instituţie condusă de Dr. Ioan Drăgan, alături de cea a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, condusă de conf. univ. Dr. Marius Diaconescu, au prelucrat filă cu filă şi au introdus în baza de date imaginile însoţite de descrierile aferente ale tuturor documentelor de până la 1600, indiferent de suportul lor, aflate în Arhivele Naţionale ale României şi în alte arhive din ţară.

Documentarul video, subtitrat în limba engleză, poate fi vizionat pe pagina de Facebook a agenţiei precum şi pe canalul youtube. (Text, foto si video: Agerpres)