Sportivii învingători la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, ce se va desfăşura în Japonia, ar putea fi recompensaţi pentru performanţele lor cu medalii realizate din componente vechi de calculator şi alte deşeuri electronice, au anunţat organizatorii Tokyo Games 2020, informează Daily Mail.
Experţii consideră că Japonia stă pe o ”mină urbană” de metale preţioase, ”prizoniere” în obiecte electronice şi dispozitive precum telefoanele mobile, aruncate — aşa-numitele „e-deşeuri”.
Deşi cantitatea de metale preţioase folosită la fabricarea acestora este insignifiantă la fiecare aparat în parte, se estimează că, per total, ea ar fi suficientă pentru producerea medaliilor necesare la Jocurile Olimpice şi la Jocurile Paralimpice de peste patru ani.
Potrivit unui raport recent al Nikkei Asian Review, e-deşeurile din Japonia ar constitui 16% din rezerva mondială de aur şi 22% din cea de argint, mai arată sursa citată.
Pentru extragerea metalelor preţioase din deşeuri, acestea sunt scufundate în acid, ce topeşte plasticul. Procedeul este, însă, criticat de ecologişti deoarece conduce la eliminarea în atmosferă a unor substanţe chimice toxice. Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh au dezvoltat o tehnică îmbunătăţită de extracţie, ce elimină acest risc, mai arată Daily Mail.
Organizatorii Tokyo Games 2020 intenţionează ca prin această iniţiativă să contribuie la un ”viitor sustenabil”, alături de Ministerul Mediului din Japonia, de autorităţile locale şi de grupurile active în domeniul reciclării.
Medaliile olimpice nu sunt realizate din metale preţioase pure, însă trebuie să îndeplinească reguli stricte cu privire la dimensiune şi la compoziţie. Potrivit regulamentului elaborat de Comitetul Internaţional Olimpic, cele din aur trebuie să conţină cel puţin şase grame din acest metal şi 92,5% argint şi să aibă 60 de milimetri în diametru şi 3 milimetri grosime.(Text: Agerpres, Foto: sportsnexus.in)