Mathematrix – pictură ce transformă cifrele în artă

Mathematrix-01

Un concept inedit de pictură ce transformă cifrele în litere, într-un „alfabet personal” al artistului plastic, este propus de Ancuţa Mihaela Mureşan prin tablourile ce vor fi prezentate în cadrul „Mathematrix”, expoziţie vernisată marţi, 1 martie, la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj.

Combinând cuvinte „math” — matematică, în limba engleză şi „Matrix” — numele cunoscutului film, „Mathematrix” aduce în faţa publicului iubitor de frumos un concept original inspirat de graffiti şi cultura hip-hop.

„Mathematrix este un cuvânt format din math — matematică şi Matrix — numele cunoscutului film. M-a inspirat foarte mult filmul, însă tablourile sunt inspirate şi de graffiti şi cultura hip-hop. Graffiti se bazează pe distorsionarea literelor şi ceea ce pot să spun că am adus original în mişcarea aceasta e că am introdus cifrele — exact ceea ce mă caracterizează şi de ceea ce sunt eu atrasă, în graffiti. Practic, eu scriu litere formate din cifre, în stilul meu propriu, într-un alfabet propriu. Din câte am studiat, acest concept e unul complet nou, nu mai există în cultura graffiti. La fel ca în filmul Matrix, sunt două lumi. O lucrare depinde din ce unghi o vezi. Probabil prima dată vezi literele, iar mai apoi îţi dai seama că sunt cifre. Sunt două lumi care se intersectează la un moment dat”, a explicat tânăra artistă.

Mathematrix-02

Absolventă a unui liceu cu profil „real” — matematică-fizică, Ancuţa Mureşan a cochetat mereu cu arta, respectiv cu pictura, pe care a îmbrăţisat-o irevocabil în momentul în care a ales Universitatea de Artă şi Design, după ce urmase deja un an de studiu la Universitatea Politehnică din Cluj Napoca.

„Am intrat şi la liceul de artă, dar m-a atras şi partea reală şi am zis să las arta ca pe un hobby şi să continui cu matematica, fizica. La facultate am intrat la politehnică, am făcut un an însă mi-am dat seama că nu-i locul meu acolo şi am început să mă pregătesc pentru admitere la grafică. Mi-am dorit dintotdeauna să urmez Universitatea de Artă şi Design. Am intrat, în paralel am vrut să fac şi politehnica, însă din momentul în care am ajuns la Arte am zis că nu mai are rost. Am simţit că asta vreau să fac şi ceea ce e cel mai important în viaţă e să faci ce-ţi place cu adevărat”, susţine Ancuţa Mureşan.

Mathematrix-03

După doi ani de muncă la conceptul Mathematrix, artista se află acum în faţa primei expoziţii, ce va fi vernisată în oraşul natal, în prima zi de primăvară, în semn de apreciere pentru tot ceea ce Zalăul i-a oferit în formarea sa.

„La Zalău este prima expoziţie cu acest concept. Lucrez la ea de aproape doi ani. Am ales să fac prima expoziţie aici pentru că la Zalău am copilărit şi am locuit până acum cinci ani şi eu cred că tot ceea ce am trăit aici m-a inspirat şi m-a dus în direcţia asta şi sunt recunoscătoare pentru asta. Chiar dacă nu e un oraş care îţi oferă foarte multe, dar am ştiut să aleg parte pozitivă a lucrurilor”, menţionează Ancuţa.

Ancuta-MuresanDupă Zalău, artista intenţionează să-şi expună lucrările mai întâi la Cluj Napoca, iar mai apoi la Paris şi Viena.

„Mathematrix este o idee proprie, un concept original prin care ilustrez litere create din cifre, asemenea unui alfabet personal care reflectă pasiunea mea pentru numere, o conectare a spaţiului real cu spaţiul plastic. Intersectarea spaţiilor real şi plastic reprezintă libertatea deplină şi descoperirea propriei identităţi prin independenţa deplină a formelor şi culorilor. Asemenea unui câmp de gravitaţie, îmi doresc ca lucrările mele să exercite o atracţie asupra gândurilor şi sentimentelor şi să deschidă sufletul forţelor pozitive”, îşi argumentează Ancuţa Mureşan conceptul artistic. (Text: Agerpres, Foto: Ancuţa Mureşan/arhivă personală)