Matematicienii au descoperit secretul „cafelei perfecte”

cafea-perfecta

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ”cafelei perfecte”. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunţe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătăţească gustul printr-o abordare ştiinţifică, informează BBC.

Alcătuită din peste 1.800 de compuşi chimici, cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial — potrivit estimărilor, în fiecare zi în lume sunt consumate câteva miliarde de căni cu cafea. Prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulţi. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth şi alţi oameni de ştiinţă au încercat să înţeleagă parametrii care influenţează produsul final.

Deşi în trecut au mai fost efectuate studii legate de matematica extragerii cafelei, nu s-a insistat suficient asupra modului în care funcţionează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.

În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitaţia face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compuşii solubili din grăunţe.

”Ideea noastră este de a obţine un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor şi mecanica solidelor pentru a construi maşini de curse”, a declarat dr. Lee pentru BBC News.

‘Am luat în calcul efectul mărimii grăunţele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafaţa boabelor, şi unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunţelor”, a explicat acesta.

Anterior, s-a ajuns la concluzia că dacă boabele de cafea sunt măcinate prea mărunt, cafeaua rezultată este supra-extrasă şi foarte amară. Pe de altă parte, dacă boabele nu sunt măcinate fin acest lucru poate face ca lichidul obţinut să fie diluat. Dr. Lee a explicat că lucrarea matematicienilor a pornit de la această observaţie şi că mărimea grăunţelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.

În cazul în care ”grăunţele sunt puţin mai mari decât într-o râşniţă standard”, cafeaua este ”mai puţin amară, parţial datorită echilibrării dintre ceea ce iese din suprafaţa (grăunţelor — n.r.) şi ceea ce iese din interiorul lor”, a explicat dr. Lee.

”Când lucrurile sunt mai mari, are loc o descreştere a suprafeţei totale a sistemului’‘, a completat el. ”În plus, apa curge mai rapid prin cafeaua măcinată mare deoarece petrece mai puţin timp în contact cu grăunţele, ceea ce contribuie şi la reducerea extracţiei”, a adăugat dr. Lee care a mai spus că atunci când grăunţele sunt foarte mici ”este greu pentru apă să se strecoare printre ele, aşa că aceasta petrece mai mult timp mişcându-se printre grăunţe”, iar lichidul final va fi mai concentrat.

În acest sens, cercetătorii susţin că ar trebui îmbunătăţite aparatele de cafea pentru o anumită mărime a grăunţelor măcinate astfel încât să se obţină ”extracţia perfectă”.

Oamenii de ştiinţă studiază şi forma ”patului de cafea” din cafetierele cu filtru deoarece acesta se modifică în timpul procesului de preparare.

 ”La început, stă pe fundul filtrului, dar la final îmbracă pereţii filtrului. Și acest lucru pare să influenţeze gustul cafelei”, a declarat dr. Lee.

Acest lucru îi determină pe oamenii de ştiinţă să ia în calcul modul în care este turnată apa în filtru, dacă aceasta curge printr-un singur jet, în centru, cum ar fi de la robinet, sau dacă apa curge din mai multe locuri, cum se întâmplă în cazul unui cap de duş. ”Acestea pot deranja ‘patul de cafea”’, a precizat specialistul. (Text: Agerpres, Foto: drum.fit)