Societatea olandeză controversată Mars One, care vrea să trimită oameni pe Marte în termen de zece ani, a prezentat marţi, 15 noiembrie, primul său concept de combinezon marţian care ar trebui să le permită coloniştilor să efectueze sarcinile necesare pentru supravieţuirea lor în condiţii „extrem de dificile”, relatează AFP.
Combinezonul ar urma să „utilizeze la maximum resursele marţiene” dar are încă nevoie de numeroase ore de lucru pentru a oferi o soluţie la pulberea roşie omniprezentă pe planetă, a afirmat societatea într-un comunicat.
Combinezonul ar urma să reziste mai mult decât toate costumele cu aceeaşi funcţie dezvoltate în prezent, ţinând cont de „natura unică a proiectului”.
Acesta ar urma să fie compus din elemente interschimbabile, să împiedice pătrunderea radiaţiilor şi să poată fi adaptat pentru mai multe mărimi. De asemenea, scopul conceptului este de a reduce la maximum şi de a uşura mentenanţa combinezonului.
În condiţiile în care vor avea în nava lor spaţială imprimante 3D, coloniştii vor putea printa anumite părţi pentru a le înlocui, precum şuruburi, piuliţe sau chiar anumite textile necesare în compoziţia combinezonului.
În condiţiile în care în jur de 200.000 de persoane originare din 140 de ţări s-au înscris în proiectul care ar urma să se finanţeze prin emisiuni de televiziune, 24 dintre aceştia vor fi selectaţi pentru a merge pe Marte, repartizaţi în grupuri de patru persoane.
Mars One pregăteşte prima sa misiune fără echipaj uman pentru 2018, ca şi fondatorul societăţii californiene SpaceX, miliardarul Elon Musk.
Primii colonişti ar trebui să plece pe planeta roşie începând din 2026, iar echipele următoare să ajungă şi ele pe Marte la interval de câte 26 de luni.
În condiţiile în care revenirea pe Terra nu este posibilă, coloniştii vor trebui să trăiască în mici habitate, să-şi producă oxigenul şi să-şi cultive hrana.
Până în prezent, nu au fost efectuate decât misiuni cu roboţi pe Marte, realizate cu succes de NASA, dar SUA vor să trimită astronauţi pe această planetă în următorii 20 de ani.(Text: Agerpres, Foto: news.com.au)