Marmota Phil, cel mai celebru animal meteo din lume, a prezis joi, 2 februarie, încă şase săptămâni de iarnă în SUA în faţa privirilor atente a mii de simpatizanţi care au venit să asiste la o tradiţie care datează de 131 de ani, relatează EFE.
La 2 februarie 1887, locuitorii din Punxsutawney (Pennsylvania) au urcat pentru prima oară dealul din Gobbler’s Knob pentru a afla cum va fi vremea în următoarele luni de la marmota devenită deja celebră. Anul acesta, Phil şi-a văzut umbra când a ieşit din vizuină, ceea ce, potrivit credinţei populare, înseamnă că iarna va dura încă şase săptămâni.
Preşedintele ceremoniei, care a avut de-a face cu un Phil mai nervos decât în mod obişnuit, şi-a cerut scuze pentru această veste rea în faţa miilor de persoane venite să asiste la eveniment în pofida frigului pătrunzător şi prognozei de ninsoare.
Maeştrii de ceremonie s-au chinuit să-l scoată pe Phil la aer după ce preşedintele a bătut de trei ori cu bastonul, cum cere tradiţia, în vizuina sa. După ce în sfârşit a ieşit, Phil i-a spus pe limba lui, pe care doar preşedintele şi cercul său o înţeleg, că şi-a văzut umbra.
Marmota din Pennsylvania este expertă în veşti proaste: a prezis o iarnă lungă de 102 de ori şi o primăvară timpurie doar de 18 ori.
„Nu mă surprinde prognoza lui Phil”, a explicat Bill Cooper, unul din maeştrii de ceremonie şi fost preşedinte al Cercului Intim al aşa-numitul „Clubul al Marmotei”.
Bill Cooper care este de 28 de ani membru al acestui club evită să răspundă la întrebarea câte marmote Phil au existat de-a lungul acestor 131 de ani şi cât de fiabile sunt prognozele lor.
Marmotele trăiesc în medie şase ani, dar, potrivit versiunii oficiale a clubului, a existat un singur Phil de la începutul acestei tradiţii: longevitatea lui s-ar datora unei poţiuni magice care îi prelungeşte viaţa cu şapte ani.
Potrivit agenţiilor meteo din SUA şi Canada, aceste rozătoare au nimerit prognoza mai puţin de 40%, iar Phil nu poate face excepţie: datele analizate în ultimii ani au demonstrat că nu are vreo abilitate în prezicerea vremii.
„Dacă am vorbi despre ştiinţă, am pierde toată distracţia (…) Întâi de toate este vorba de distracţie”, a ţinut să tranşeze discuţia maestrul Cooper. (Text: Agerpres, Foto: Reuters, EPA, Video: youtube.com)