Samuel Langhorne Clemens, cunoscut mai târziu sub numele de Mark Twain, s-a născut în Florida, Missouri, în ziua de 30 noiembrie 1835. Este primul mare prozator nord-american care şi-a câştigat un renume universal datorită geniului său satiric. Compatriotul său William Faulkner l-a numit „părintele literaturii americane”.
Existenţa sa aventuroasă de ucenic tipograf, pilot pe Mississippi, miner, apoi ziarist în Nevada, i-a oferit lui Mark Twain un inepuizabil câmp de observaţie, de care s-a folosit în decursul lungii sale cariere literare. A obţinut primul succes cu un volum de povestiri publicat în 1867 şi cu acidele note de călătorie „Ageamii în străinătate” (1869). În „Scrisorile unui chinez”, „Candidat la postul de guvernator” (1870), „Epoca de aur” (1873), ochiul său critic scrutează tarele morale, ipocrizia, venalitatea, moravurile politicianiste ale contemporanilor săi.
Capodoperele sale – „Aventurile lui Tom Sawyer” (1876), „Viaţa pe Mississippi” (1883) şi „Aventurile lui Huckleberry Finn” (1884) -, cuprinzând episoade din propria sa copilărie şi adolescenţă, stau la baza literaturii moderne americane. Lucrarea „Prinţ şi cerşetor”, publicată în SUA în 1882, a fost prima încercare a lui Mark Twain de a scrie ficţiune istorică. Acţiunea este plasată în anul 1547 şi îi are în prim-plan pe doi băieţi care seamănă foarte bine unul cu celălalt: Tom Canty, un copil dintr-o familie săracă, ce locuieşte cu tatăl său în Offal Court, Londra, şi Prinţul Edward, fiul regelui Henric al VIII-lea al Angliei.
Romanul „Un Yankeu la curtea regelui Arthur” (1889) este o carte de aventuri cu portretizează extrem de bine oamenii epocii medievale, Mark Twain reuşind să reliefeze cu fidelitate atât mentalitatea, cât şi limbajul folosit în acea perioadă.
Mark Twain s-a căsătorit cu Olivia în 1870, la Elmira, New York. După ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a născut un băiat, Langdon, mort de difterie la vârsta de un an şi şapte luni. Mark Twain şi soţia au mai avut trei fiice: Susy, Clara Şi Jean Clemens. Căsnicia lor a durat timp de 34 de ani, până la decesul Oliviei, în 1904. Scriitorul a trăit mai mult decât Jean şi Susy, moartea celor două fiice şi a soţiei sale cauzându-i episoade de depresie profundă.
Mark Twain s-a născut şi a murit în ani ai apariţiei Cometei Halley. Conform biografiei sale realizate de Albert Paine, în acest sens, cu un an înaintea decesului său, Mark Twain ar fi afirmat: „Am sosit cu Cometa Halley, în 1835. Va apărea din nou la anul, şi mă aştept să mă duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamăgire a vieţii mele dacă nu mă duc cu cometa lui Halley. Atotputernicul a spus, fără îndoială: «Aici sunt ciudaţii ăştia doi, fără rost; au sosit împreună, trebuie să plece împreună».”
Mark Twain a murit de angină pectorală la 21 aprilie 1910 în Redding, Connecticut. La aflarea veştii, preşedintele Statelor Unite, William Howard Taft, a declarat: „Mark Twain a bucurat – distracţie cu adevărat intelectuală – milioane de oameni, iar operele sale vor continua să facă plăcere altor milioane din generaţiile următoare… Umorul său a fost american, dar el a fost aproape la fel de apreciat de englezi şi alte naţii ca şi de conaţionalii săi. El a creat o parte trainică a literaturii americane”. Mark Twain a fost înmormântat lângă soţia sa în cimitirul Woodlawn din Elmira, statul New York.
Citate celebre semnate de Mark Twain:
„Cetăţeanul care consideră că veşmintele politice ale comunităţii sale s-au ros şi, totuşi, păstrează tăcerea şi nu se agită pentru a-i da un nou veşmânt – acela este un cetăţean necredincios, un trădător.” (Un yankeu la curtea regelui Arthur)
„Creatura asta nouă cu părul lung mă cam încurcă. Îmi dă mereu târcoale şi mă urmăreşte. Nu prea-mi place, fiindcă nu-s obişnuit cu societatea. Mai bine stătea cu celelalte animale… Azi e timp noros, bate vânt de la răsărit. Cred c-o să vină ploaia peste noi… «Noi?» De unde-oi mai fi scos şi cuvântul asta? Ah, mi-aduc aminte: îl spune mereu creatura cea nouă.” („Jurnalul lui Adam şi al Evei”)
„Pe majoritatea oamenilor îi supără acele pasaje din Scriptură pe care ei nu le pricep, dar pasajele care mă deranjează pe mine sunt tocmai acelea pe care le înţeleg”.
„A te lăsa de fumat este cel mai uşor lucru; eu mă las în fiecare zi!”
„E mai bine să taci din gură şi să-i laşi pe ceilalţi să creadă că eşti un prost, decât să vorbeşti şi să înlături orice îndoială”.
„Fereşte-te de cei care încearcă să-ţi tempereze ambiţiile. Oamenii neînsemnaţi tot timpul vor face asta, dar cei cu adevărat importanţi te vor face să simţi că şi tu, la rândul tău, poţi deveni important”. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/vintageanchor)