Marina Voica, activă şi la 80 de ani

Marina Voica-03

Marina Voica s-a născut la 3 septembrie 1936, la Ivanovo, în fosta URSS. Tânăra Marina Nicolskaia a început să cânte de mică, părinţii înscriind-o la o şcoală de muzică, unde studia vioara.

După câţiva ani, mama a retras-o de la şcoala de muzică. A terminat liceul în 1954 şi a studiat autodidact pianul.

Părinţii au hotărât să o trimită la facultate la Moscova. Facultatea — Institutul de Finanţe — nu era pe gustul celei ce avea să ajungă curând artistă. La facultate l-a cunoscut pe românul Marcel Voica, s-au îndrăgostit şi curând s-au căsătorit. După căsătorie şi după terminarea facultăţii, Marcel Voica a revenit în România, iar Marina a rămas să termine facultatea. Apoi a venit şi ea la Bucureşti, unde o vreme a lucrat la ADAS, conform site-ului artistei, www.marinavoica.ro.

Marina Voica era pasionată de muzica spaniolă, în special de melodiile unei artiste cunoscute la acea vreme, Lolita Torres. Într-o zi, l-a cunoscut pe Valeriu Lazarov, care era la începuturile sale în televiziune. A ascultat-o cântând, acompaniindu-se la pian, şi a invitat-o la o emisiune. Marina Voica şi-a confecţionat singură prima rochie de scenă, şi-a luat castanietele şi a cântat în emisiune două cântece — unul rusesc şi altul spaniol. Emisiunea a fost un succes iar Valeriu Lazarov i-a spus să uite că e economist, că de atunci înainte va fi o stea.

Marina Voica-02

Cineva din televiziune a avut ideea de a realiza un duet Marina Voica — Margareta Pâslaru (care se lansa în aceeaşi perioadă). Au cântat o melodie din repertoriul Lolitei Torres, căreia i-au adaptat versurile în limba română şi s-a numit ”Pe aripa vântului”, duet care a fost difuzat în noaptea de Revelion 1960, precizează site-ul amintit.

La scurt timp după debutul artistic, s-a despărţit de Marcel Voica. Puţin mai târziu s-a căsătorit cu Viorel Teodorescu, dar acesta a murit când avea doar 41 de ani.

Cariera sa a cunoscut primul mare succes odată cu piesa ”Încrederea” compusă de Ion Cristinoiu, pe care Marina Voica a cântat-o la Festivalul de la Mamaia şi cu care a cucerit Marele Premiu. De atunci compozitorii au asaltat-o cu piesele lor — Marius Țeicu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Ionel Tudor.

De asemenea, a colaborat în multe emisiuni radio şi tv cu realizatori valoroşi — Alexandru Bocăneţ, Titus Andrei, Ovidiu Dumitru, Aurora Andronache. Numeroase au devenit şi concertele pe scenele ţării şi în străinătate, participări la festivaluri naţionale şi internaţionale, discuri, turnee în ţară şi peste hotare: Polonia, Cehia, Bulgaria, Germania, Turcia, Cuba, Israel, Rusia, Canada, SUA.

Marina Voica-01

La mulţi ani de la debut, când Marina Voica şi Margareta Pâslaru erau deja artiste consacrate, compozitorul Radu Șerban le-a adus din nou pe scenă împreună pentru a cânta la Festivalul de la Mamaia cântecul ”Baladă”.

Marina Voica a început ulterior să compună melodii şi să scrie şi textele acestora. Aşa s-a născut şlagărul ”Într-un colţ de cafenea…”, dar şi melodii ca ”Bucureştiul e micul Paris” sau ”Apartament 23”.

De ani buni artista a părăsit apartamentul din Bucureşti pentru o casă frumoasă, cu flori şi multă verdeaţă, din Breaza. Acolo continuă să compună, să scrie scenarii pentru un show de televiziune, să primească prietenii în vizită. Uneori revine în Bucureşti, dar numai pentru înregistrări sau filmări în emisiuni de radio sau televiziune.

”Acum trăiesc la Breaza. Toate televiziunile au venit să-mi filmeze casa şi curtea şi toţi au fost încântaţi de peisaj. Tot aud că Marina Voica ‘s-a retras, s-a retras, s-a retras’. Nici vorbă. Eu am fugit de căldura din Bucureşti, pe care o suportam din ce în ce mai greu. Continui să compun, să apar la TV. Sunt înconjurată de oameni, de vecini buni şi nu mă simt nici singură şi nici retrasă. În casa mea răsună muzică şi cântec!’‘ — scrie artista pe site-ul personal. (Text: Agerpres, Foto: marinavoica.ro , Video: youtube.com)