Maricica Puică, prima campioană olimpică la 3000 m

Maricica-Puica-01

Maricica Puică, antrenoare, campioană olimpică de atletism, s-a născut la 29 iulie 1950, la Iaşi. A început să practice atletismul la 15 ani, fiind descoperită la un cros pentru elevi de Ion Puică, cel care avea să-i fie antrenor şi soţ. Probele de semifond şi fond au consacrat-o în atletismul naţional şi internaţional.

Primul succes major pe plan extern îl obţine în 1978, la Glasgow, unde, împreună cu echipa, câştigă medalia de aur la cros şi medalia de bronz la individual. La Cupa Mondială de Atletism din 1981, desfăşurată la Roma, Italia, obţine locul doi în cursa de 3000 m. În 1982, câştigă medalia de aur la Campionatele Mondiale de Cross Country, ţinute tot la Roma. În acelaşi an, obţine argintul la proba de 3000 m, în cadrul Campionatelor Europene de la Atena.

Se clasează, din nou, pe primul loc la Campionatele Mondiale de Cross Country ţinute la New York, în 1984. În acelaşi an, reuşeşte cea mai bună performanţă din carieră, locul 1 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, la proba de 3000 m, cu timpul de 8:35.96.

Tot la Los Angeles, obţine medalia de bronz la proba de 1500 m, terminând în urma italiencei Gabriella Dorio şi româncei Doina Melinte. Urmează Campionatele Europene din 1986, de la Stuttgart, unde atleta româncă se situează pe poziţia a doua la proba de 3000 m.

Anul 1987 a însemnat două noi medalii în vitrina Maricicăi Puică, una de argint, la Campionatele Mondiale de la Roma, şi una de bronz, la Campionatele Mondiale în Sală de la Indianapolis. Ultima medalie importantă a atletei din România a fost bronzul la Campionatele Europene în Sală de la Haga, Olanda, proba fiind cea de 3000 m.

Maricica Puică a obţinut în total 25 medalii de aur, 21 de argint şi una de bronz la campionate naţionale, balcanice, universitare, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale de cros şi la Cupa Europei. A adunat 55 de selecţii în echipa naţională de atletism.

Maricica-Puica-02

După încheierea carierei sportive, s-a dedicat antrenoratului. Printre sportivele pregătite de Maricica Puică se numără şi Violeta Beclea-Szekely, cu care a câştigat medalii la campionatele naţionale, balcanice, europene, mondiale şi la Jocurile Olimpice.

De-a lungul impresionantei sale cariere, a primit numeroase distincţii de stat şi trofee sportive. Este maestră emerită a sportului. În 1998 a fost numită „ambasadoare naţională pentru sport, toleranţă şi spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei”, iar în anul 2000 a primit Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Din 2003, este cetăţean de onoare al municipiului Iaşi.

În cadrul celei de-a VII-a ediţii a Galei Femeilor de Succes din România, organizată de Professional Celebrity şi Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la 15 februarie 2011, Maricicăi Puică i-a fost decernat un premiu pentru întreaga carieră în sport. Cu prilejul unei manifestări consacrate aniversării a 100 de ani de la crearea Federaţiei Române de Atletism, care a avut loc la 2 noiembrie 2012, Maricica Puică a primit, ca şi alte campioane olimpice ale României, trofeul „Putere şi lumină”. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)