Mariah Carey a împlinit 45 de ani

Mariah-Carey-1

Mariah Carey s-a născut la 27 martie 1970 în Huntington, Long Island (New York) într-o familie mixtă: mama ei (Patricia) – de origine irlandeză, iar tatăl ei (Alfred Roy) – cu rădăcini afro-americane şi venezuelene.

Numele ei este inspirat din cântecul „They Call the Wind Mariah”, având să declare mai târziu: „Mama mi-a dat acest nume ştiind că voi ajunge celebră”. Mariah Carey a început să cânte la trei ani, primind primele lecţii de canto chiar de la mama ei. Stilul de interpretare i-a fost influenţat puternic de Minnie Ripperton, de la care a „prins” tehnica necesară pentru a cânta whistle register (cel mai înalt registru pe care îl poate atinge vocea umană).

A absolvit liceul Harborfields din Greenlawn, New York. Uneori lipsea de la ore pentru a face probe la studiouri de înregistrări locale, din acest motiv colegii poreclind-o „Mirage” (mirajul). Apariţiile sale pe scena muzicală din Long Island i-au oferit ocazia de a lucra cu muzicieni ca Gavin Christopher şi Ben Margulies, cu care a colaborat pentru a compune materialul pentru o casetă demonstrativă. La vârsta de 17 ani, Mariah s-a mutat în Manhattan împreună cu două prietene, unde a lucrat în diferite locuri şi a testat diverse profesii.

În 1988, solista Brenda K. Starr avea nevoie de „back-up vocalist” şi i-a prezentat caseta demo a lui Mariah Carey lui Tommy Mottola. O lună mai târziu, Mariah a semnat contractul cu casa de discuri Columbia şi a intrat în studio pentru a înregistra piesele de pe primul ei album, intitulat „Mariah Carey”, de pe care patru single-uri au ajuns în topuri – „Vision of Love”, „Love Takes Time”, „Someday” şi „I Don’t Wanna Cry”.

Susţinut cu un buget de aproximativ un milion de dolari, albumul ei ajunge pe locul întâi în topul clasamentului Billboard 200, unde a rămas 11 săptămâni consecutive. Acesta cuprinde single-uri care au realizat profituri mari şi care au făcut-o pe Mariah Carey vedetă şi în alte ţări. Albumul ei a câştigat Premiile Grammy (1990) pentru Cea mai bună artistă şi Cea mai bună solistă vocală cu primul single, „Vision of Love” (1990). În 1991, a lansat al doilea album, „Emotions”, iar single-urile „Can’t Let Go” şi „Make It Happen” au ajuns în top 5. A urmat apoi „MTV Unplugged EP” din 1992, care cuprindea şi piesa inspirată din repertoriul Jackson 5 – „I’ll Be There”. La acest album a colaborat cu Walter Afansieff, Clivillés şi David B. Cole (de la C&C Music Factory). A început să scrie pentru ea şi pentru alţi artişti precum Penny Ford, Puff Daddy şi Daryl Hall, în anul următor.

Prima apariţie live a fost la show-ul TV MTV Unplugged din 1992. Pe lângă versiunile unplugged ale cântecelor sale, ea a interpretat şi „I’ll Be There” de Jackson 5, şi „About a Girl”. Duetul Michael Jackson – Mariah Carey a produs un single ce a ajuns pe locul întâi în Statele Unite şi a determinat-o să cânte în duet cu Keneth „Babyface” Edmonds, interpretând „Everytime I Close My Eyes” de pe albumul „Day 5”. Primul single bine vândut, care a ajuns în topul UK Singles Chart şi pe locul întâi, a fost „Without You” o piesă din repertoriul lui Harry Nilsson.

În iunie 1993, Mariah Carey şi Tommy Mottola s-au căsătorit, iar câteva luni mai târziu a lansat cel de-al treilea album de succes – „Music Box”. Două alte melodii, „Dreamlover” şi „Hero”, au ajuns pe primul loc în top. Mariajul lor s-a sfârşit patru ani mai târziu, când Mariah a cerut divorţul pentru că se simţea sufocată de autoritatea lui Tommy.

Spre sfârşitul anului 1994, după un duet cu Luther Vandross la single-ul „Endless Love”, reinterpretare a melodiei cântată de Diana Ross şi Lionel Richie, Mariah Carey a lansat albumul „Merry Christmas”. Albumul conţine interpretări şi compoziţii originale precum „All I Want for Christmas Is You”, piesă foarte apreciată şi difuzată de posturile radio şi TV din întreaga lume. În 1995, casa de discuri Columbia Records a lansat al cincilea album, „Daydream”, cu piese R&B şi influenţe hip hop. Piesa „Fantasy” este primul single, la care a colaborat cu rapper-ul Ol’ Dirty Bastard.

„Daydream” a devenit cel mai bine vândut album al ei din Statele Unite ale Americii de Nord, neegalat de niciun alt hit single al său. „Fantasy” este al doilea single care a debutat direct pe locul întâi în Canadian Singles Chart (Top Billboard pentru Canada) menţinându-se pe acest loc 12 săptămâni. „One Sweet Day” în duet cu Boyz II Men a staţionat 16 săptămâni în topul american Billboard Top 100 Singles, iar piesa „Always Be My Baby” a fost cel mai mare succes FM din Statele Unite din 1996. Turneul Daydream World Tour a promovat vânzările albumului care a primit numeroase nominalizări la premii Grammy.

Următorul album, „Butterfly” (1997), a avut un succes comercial, single-ul „Honey” ajungând pe locul întâi. În 1998, a lansat compilaţia-best „Number Ones”, o colecţie de single-uri. Piesa „When You Believe”, în duet cu Whitney Houston, a fost înregistrată pentru coloana sonoră a filmului „Prince of Egypt” (1998) care a câştigat un premiu Oscar. Albumul „Rainbow” a fost lansat la 2 noiembrie 1999 şi a conţinut mai multe cântece R&B, hip hop, multe dintre ele lucrate în colaborare cu Jimmy Jam şi Terry Lewis, Sade. Piesele „Heartbreaker” şi „Thanks God I Found You” au ajuns pe locul întâi în Statele Unite, iar succesul materialelor au făcut-o pe Carey singura care a reuşit să poată avea câte un single în fiecare an din 1996 până în 2000. Cu „Heartbreaker, Carey a depăşit recordul celor de la Beatles prin numărul de săptămâni petrecute în top.

Mariah-Carey-02

În 2002, Carey a lansat albumul „Charmbracelet”. Turneul Charmbracelet – World Tour a fost premiat cu Chopard Diamond Award pentru vânzarea de 100 de milioane de albume în întreaga lume. Apoi a colaborat la single-ul din 2004, „U Make Me Wanna” cu rapperul Jadakiss, care s-a clasat în topul zece în clasamentul R&B/Hip-Hop. Al zecelea album a lui Carey, „The Emancipation of Mimi” (2005), a conţinut contribuţii ale producătorilor The Neptune, Kanye West şi Jermaine Dupri. Albumul a fost cel mai bine vândut în Statele Unite, Carey câştigând la Premiile Grammy secţiunea Cel mai bun album contemporan R&B, iar single-ul „We Belong Together” a câştigat premiul Cea mai bună interpretare vocală (R&B). Piesa s-a menţinut în Hot 100 timp de 14 săptămâni, iar „Shake it off” a făcut-o pe Carey singura artistă care a ocupat două poziţii în Hots 100 în acelaşi timp. „The Emancipation of Mimi” s-a vândut în peste 40.000 de exemplare în prima săptămână.

Mariah Carey a început turneul mondial „The Adventures of Mimi” la mijlocul anului 2006, care a fost cel mai mare succes din carieră. În 2007, ea a participat cu rapper-iţa Lil Bow Wow în albumul „Bone Thugs-n Harmony, Lil’ L.O.V.E.”. Mai târziu în acelaşi an, Mariah a primit o stea pe Hollywood şi a intrat în „Long Island Music’s Hall of Fame” din 21 octombrie 2007. În primăvara anului 2007, a început să lucreze la albumul „E=MC2” (2008) lansat pe 15 aprilie 2008. Single-ul „Touch My Body” s-a transmis digital pe internet în 12 februarie 2008, şi pe iTunes.

Pe 7 iulie 2009, Mariah s-a căsătorit cu rapper-ul Nick Cannon şi în acelaşi an a lansat albumele „The Ballads” şi „Memoirs of an Imperfect Angel”, iar un an mai târziu, albumele „The Very Best of Mariah Carey”, „Love Songs” şi „Merry Christmas II You”. Au fost promovate single-urile „Obsessed”, „I Want to Know What Love Is”, „H.A.T.E.U.”, „Up Out My Face” şi „Angels Cry”.

În 2014, a revenit cu albumul „Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse„, al 14-lea din carieră, la care are colaborări pentru câteva piese cu Nasir „Nas” Jones, Miguel, Wale, Scott Cannon/Dembabies Aka Ms. Monroe/Mr.Morrocan, Fabolous. Una dintre piesele care beneficiază de videoclip, cu foarte multe vizualizări, este „You’re Mine”. La 6 mai 2015 artista va începe o serie de concerte în Las Vegas, care va dura până în 26 iulie 2015.

Pe lângă bogata activitate muzicală, Mariah Carey a avut şi câteva apariţii în filme. Ea a început să ia lecţii profesionale de actorie în 1997, iar primul film în care a jucat a fost comedia romantică „The Bachelorette” (1999), interpretând un rol secundar de cântăreaţă de operă. A fost printre puţinii muzicieni care au apărut în filmele produse de Daemon Nash – „Death of a Dinasty” (2003), „State Property” (2005). În 2008 se alătură distribuţiei filmului „Tennessee”. Anul 2009 a fost bun pentru artistă şi din punct de vedere cinematografic, primind critici pozitive pentru rolul secundar interpretat în filmul „Precious: Based on the novel Push by Sapphire”.

Mariah Carey a fost influenţată, în tinereţe, de cântăreţi precum Johnny Halliday, Sarah Vaughan, Gladys Knight, Aretha Franklin, Al Green, Hank Williams Jr., The Clark Sisters, Shirley Caesar şi Edwin Collins. Artista, a cărei voce se întinde pe cinci octave, a vândut peste 200 de milioane de discuri, a lansat 16 albume, are în palmares cinci trofee Grammy şi peste 30 de nominalizări la celebrele premii ale industriei muzicale. (Text: Agerpres, Foto: facebook.cm/mariahcarey, Video: youtube.com)