Marea Moschee din Samarra

Samarra1

Marea Moschee din Samarra este situată în oraşul Samarra din Irak, la aproximativ 120 km nord de Bagdad, pe malul râului Tigru.

A fost construită în secolul al IX-lea, fiind ctitorită de califul abbasid Al-Mutawakkil, care s-a mutat la Samarra pentru a scăpa de conflictul cu populaţia locală din Bagdad şi a rămas acolo pentru următorii 56 ani – o perioadă în care a construit multe palate, inclusiv cea mai mare moschee în întreg islamul.

Samarra2

Marea Moschee se întindea pe o suprafaţă de 17 hectare; clădirea în sine acoperea 38.000 de metri pătraţi. A rămas cea mai mare moschee din lume timp de 400 de ani, înainte de a fi distrusă de armatele mongole ale lui Hulagu Han, fartele lui Ginghis Han, în timpul invaziei Irakului din anul 1278.

Samarra3

Pereţii exteriori şi impozantul minaret de 52 de metri înălţime sunt tot ce a mai rămas din această unică Mare Moschee.

Moscheea avea un aspect dreptunghiular, cu un perete exterior din cărămidă arsă, de 10 metri înălţime şi 2,65 metri grosime, şi era susţinută de un total de 44 de turnuri semicirculare, inclusiv în cele patru colţuri.

În moschee se putea intra pe una dintre cele 16 porţi. Se spune că la fiecare intrare erau mai multe ferestre mici, arcuite.

Samarra4

Moscheea a avut 17 nave, iar zidurile sale erau acoperite cu mozaicuri din sticlă colorată în albastru închis. Curtea era înconjurată din toate părţile de o arcadă, cea mai mare fiind îndreptată spre Sfânt Mecca.

La 27 de metri de centrul faţadei de nord a moscheei se află Turnul Malwiya, un con în spirală, înalt de 52 de metri şi având lăţimea la bază de 33 de metri. În partea de sus a turnului se păstrează un vestibul rotund, împodobit cu opt nişe ascuţit-arcuite.

Samarra5

Se poate urca în vârful turnului mergând pe calea spiralată. Califul Al-Mutawakkil a urcat de multe ori acest traseu, călare pe măgarul său, pentru a se bucura de privelişte.

Minaretul a fost parţial distrus în aprilie 2005, când insurgenţii au bombardat turnul pe care trupele americane l-au folosit ca poziţie de observare.

Samarra6

Britanicii au susţinut că atacul nu a fost îndreptat spre trupele americane, ci a avut drept scop incitarea la violenţă între sunniţi şi şiiţi, pentru continuarea destabilizării ţării.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: gardenvisit.com, beautifulmosque.com,flickr.com)