Marcello Mastroianni – „La Dolce Vita”

marcellomastroianni

Actorul italian Marcello Vincezo Domenico Mastroianni s-a născut la 28 septembrie 1924, în Fontana Liri, un sătuc din Provincia Frosinone.

A debutat în filmul Marionette (1939), la vârsta de 14 ani, însă timp de peste zece ani nu a jucat decât în roluri nesemnificative. S-a remarcat în drama „Atto d’accusa” din 1951, în regia lui Giacomo Gentilomo, unde a interpretat rolul lui Renato la Torre. În acelaşi an, a jucat în „Passaporto per l’oriente” şi „Parigi e sempre Parigi „, dar fără să strălucească.

Primul său mare succes s-a numit „Big Deal on Madonna Street”, comedie ce datează din 1958, regizată de Mario Monicelli, considerată o capodoperă a cinematografiei italiene.

Probabil că cel mai important film care l-a avut în distribuţie pe Marcello Mastroianni a fost „La Dolce Vita”, creaţia din 1960 a faimosului Federico Fellini. Pelicula, care a câştigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din 1960 şi Oscarul pentru cele mai bune costume, rămâne unul dintre cele mai apreciate din întreaga istorie a cinematografiei mondiale, inclusiv pentru rolurile făcute de Mastroianni şi sex simbolul Anita Ekberg.

O nouă prestaţie genială a lui Marcello Mastroianni a fost în rolul Guido Anselmi, din filmul „8 1/2” din 1963, în regia aceluiaşi Fellini. Filmul a primit Oscarul pentru cel mai bun film străin şi cele mai bune costume.

Printre filmele în care a jucat Marcello Mastroianni se numără: „Days of Love” (1954), „la Notte” (1961), „Divorce Italian Style” (1963), „Yesterday, Today and Tomorrow” (1964), „Marriage Italian Style” (1965), „The Pizza Traingle” (1970), „Dark Eyes” (1988), „What Time is It?” (1989).

Marcello Mastroianni a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor de trei ori, pentru rolurile din „Divorce Italian Style”, „A Special Day şi Dark Eyes”. Este laureat al Globurilor de Aur pentru cel mai bun actor, în 1962.

A câştigat de două ori Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, în 1970 şi 1988, performanţă egalată doar de Dean Stockwell şi Jack Lemmon.

Este multiplu laureat al Premiului David di Donatello, distincţia supremă a Academiei Cinematografice Italiene, cu cinci trofee în palmares şi două premii speciale.

A câştigat de nu mai puţin de şapte ori premiul Nastro d’Argento pentru cel mai bun actor. Premiul Nastro d’Argento este oferit de Sindicatul naţional al Jurnaliştilor de Cinema Italieni, fiind considerat cel mai vechi premiu pentru film din Europa.

La Festivalul de la Veneţia, Mastroianni a fost considerat cel mai bun actor în 1989 şi Cel mai bun actor în rol secundar, în 1993. Din palmaresul actorului italian nu lipseşte nici Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, pe care l-a obţinut în două rânduri, în anii 1963 şi 1964.

În 1996, a jucat în filmul „Three Lives and Only One Death”, alături de fiica sa, Chiara Mastroianni.

Marcello Mastroianni a fost căsătorit cu Flora Carabella, cu care a avut o fiică, Barbara. Pe Chiara a avut-o în urma relaţiei cu Catherine Deneuve. În ultimii ani ai vieţii, actorul italian a rămas alături de Anna Maria Tato, relaţia lor debutând în 1976.

Marcello Mastroianni a murit la 19 decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani, în urma unui cancer pancreatic. Anna Maria Tato i-a dedicat, un an mai târziu, filmul documentar „Marcello Mastroianni: I Remember”, creaţie contestată, însă, de o parte a familiei marelui actor. (Text: Agerpres, Foto: alchetron.com , Video: youtube.com)