Marcel Iureş s-a născut în Băileştiul lui Amza Pellea

Marcel-Iures-01

Actorul Marcel Iureş s-a născut la 2 august 1951, la Băileşti, judeţul Dolj. A absolvit în 1978 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti.

În perioada 1978-1980 a jucat la Teatrul National Cluj, după care a desfăşurat, începând din anii ’80, o prodigioasă activitate teatrală la teatrele ”Bulandra” şi ”Odeon” din Bucureşti. Dintre piesele de teatru în care s-a remarcat, prin talentul, prezenţa scenică şi profunzimea interpretării, amintim: ”Romeo şi Julieta” (1978), ”Cum vă place” (1979), ”Hamlet” (1985, în rolul lui Horatio), ”Dimineaţa pierdută” (1986), ”Merlin sau ţara pustie” (1991),”Richard al III-lea” (1993), ”Trei surori” (1995), ”Caligula” (1996, în rolul principal), ”O noapte furtunoasă” (1999). A jucat, de asemenea, în spectacolul ”Hamlet”, pus în scenă în 1996 de Tompa Gabor la Teatrul Naţional din Craiova. Această montare a piesei ”Hamlet” a fost desemnată ”Cel mai bun spectacol al anului 1996”, distincţie acordată de Secţia Română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România (AICT).

Marcel Iureş a făcut senzaţie în cadrul unui turneu susţinut în Marea Britanie în 1993 şi 1994 cu spectacolul ”Richard al III-lea”, în regia lui Mihai Măniuţiu.

În prezent joacă la Teatrul de Comedie în spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale (Nae Caţavencu), a cărui premieră a avut loc în anul 2011, precum şi în spectacolul ”Absolut!”, un one-man show, producţie a Teatrului ACT, adaptare după ”Ivan Turbincă” de Ion Creangă, ambele spectacole regizate de Alexandru Dabija.

Marcel-Iures-02

Din 1995, Marcel Iureş este preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele primei scene independente de teatru din România. Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului ACT menţionăm: ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard (premiera în 2001), ”Ultima bandă a lui Krapp” de Samuel Beckett (2003), ”Capra sau cine e Sylvia?” de Edward Albee (2007), ”Acasă la tata” de Mimi Brănescu (2009), toate în regia lui Alexandru Dabija.

Se remarcă, de asemenea, în spectacole la Teatrul Naţional de Televiziune sau la Teatrul Naţional Radiofonic.

Joacă, astfel, alături de alte mari nume ale scenei româneşti (Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Irina Petrescu, Mariana Buruiană, Traian Stănescu, Gheorghe Cozorici, Marcel Iureş, Virgil Ogăşanu, Constantin Dinulescu, Matei Gheorghiu, Marian Hudac, Alfred Demetriu ş.a.) în spectacolul ”Stâlpii societăţii”, de Henrik Ibsen, adaptat şi ecranizat de Televiziunea Română în anul 1988, în regia lui Dan Necşulea, precum şi în ”Subprefectul” de Duiliu Zamfirescu, regia artistică a lui Eugen Todoran (premiera în 1985), alături de Valeria Seciu şi Ștefan Sileanu, tot o producţie a Televiziunii Române.

Marcel Iureş face parte, alături de Maia Morgenstern, Anne Marie Ziegler, Coca Bloos, Eugen Cristea, Claudiu Bleonţ şi alţii, din distribuţia spectacolului radiofonic ”Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici’‘ de Fraţii Grimm, regia artistică Toma Enache, a cărui premieră a avut loc în 2012. De asemenea, face parte din distribuţia spectacolului de teatru radiofonic ”O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Dabija (2012), precum şi din distribuţia piesei ”Bacchanalia” de Goran Stefanovski, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu, difuzată în premieră la 28 noiembrie 2013.

Marcel-Iures-03

Și în domeniul cinematografiei prestaţia sa actoricească este remarcabilă, Marcel Iureş creând roluri de neuitat : ”Vis de ianuarie” (1978), ”Punga cu libelule” (1980), ”Castelul din Carpaţi” (1981), ”Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1983), ”Sezonul pescăruşilor” (1985), ”Domnişoara Aurica” (1986), ”Cei care plătesc cu viaţa”, ”Vacanţa mare” (1988), ”Un bulgăre de humă” (1989), ”Balanţa” (1991), ”O vară de neuitat”, ”Somnul insulei” (1993), ”Faimosul paparazzo”, ”Fii cu ochii pe fericire” (1999), ”Amen” (2002, în regia lui Costa Gavras), ”3 păzeşte” (2003). A mai jucat în lungmetrajele lui Radu Gabrea ”Călătoria lui Gruber” (2008) şi ”Mănuşi roşii” (2011).A jucat, alături de Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Mihaela Sârbu, Barry Gifford, precum şi mulţi alţi actori de renume ai cinematografiei româneşti, în filmul ”Tatăl fantomă” (2011, regia Lucian Georgescu), deţinător al Premiului special la Festivalul de Film International Almaty „Shaken’s Stars” 2012.

După 1995, i-au fost deschise porţile Hollywood-ului: a jucat în ”Misiune: Imposibilă” (”Mission: imposible”, 1996), alături de Tom Cruise, în ”Pacificatorul” (”The Peacemaker”, 1997), împreună cu Nicole Kidman şi George Clooney, în ”Războiul lui Tom Hart”, 2002, avându-i ca parteneri pe Bruce Willis şi Colin Farrell.


Mai recent, Marcel Iureş a primit rolul principal în filmul „Octav”, o producţie cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi, fiul renumitului dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache. Filmul „Octav” este o coproducţie România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Marcel Iureş este preşedinte de onoare al Festivalului naţional de teatru tânăr Ideo Ideis, organizat anual la Alexandria de Asociaţia culturală T.E.T. Alexandria, precum şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Film independent ANONIMUL. A fost invitatul special al celei de-a treia ediţii a maratonului teatral ”25 de ore de teatru non-stop”, desfăşurat la Sibiu în zilele de 30 şi 31 martie 2013.

Marcel-Iures-04

A fost distins, în cadrul Galelor Premiilor UNITER, la ediţiile a VII-a (1999) şi a X-a (2002), cu Premiul pentru cel mai bun actor în rolul titular, iar la ediţia a XII-a (2004) a primit Premiul pentru Excelenţă. A primit, de asemenea, Trofeul pentru ”Cea mai importantă personalitate a teatrului românesc” (2001), oferit de Fundaţia pentru Teatru şi Film Tofan, iar în noiembrie 2008, Marele Premiu ”Flacăra”, în cadrul unei Gale organizate la Teatrul Naţional Bucureşti.

În cadrul Galei Comediei Româneşti festCo 2012 i-a revenit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Caţavencu din spectacolul „O scrisoare pierdută” de I.L Caragiale şi pentru one-man show-ul din spectacolul „Absolut!”. La cea de-a XV-a ediţie a ceremoniei decernării trofeelor „Oscar românesc-pentru excelenţă”, care a avut loc la 20 septembrie 2012 la Alexandria, Marcel Iureş s-a numărat printre personalităţile cu rezultate deosebite în diverse domenii de activitate cărora le-a fost decernat un astfel de trofeu – o statuetă de metal suflată cu aur, replică modificată a celebrului Oscar american.(Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro, Video: youtube.com)