MapN: NU există un proces de mobilizare a rezerviştilor şi de recrutare a tinerilor

militari

Ministerul Apărării Naţionale a infirmat vineri, 13 februarie 2015, existenţa vreunui proces de mobilizare a rezerviştilor şi de recrutare a tinerilor pe teritoriul României, după ce în presă au apărut mai multe informaţii pe marginea acestui subiect.

„Ministerul Apărării Naţionale infirmă categoric existenţa vreunui proces de mobilizare a rezerviştilor şi de recrutare a tinerilor pe teritoriul României. Mobilizarea rezerviştilor şi încorporarea tinerilor pentru executarea serviciului militar obligatoriu sunt posibile numai la declararea stării de război sau de mobilizare, conform Legii nr. 355/ 2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război”, se arată într-un comunicat al ministerului.

MApN a precizat în luna mai 2014 că ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, privind actualizarea modelului certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale, este un demers legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document.

Potrivit MApN, certificatul este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, iar măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate în vecinătatea României. (Text: Agerpres, Foto: ligamilitarilor.ro)