Mănuşile sunt un accesoriu necesar, fie că sunt purtate în zilele reci pentru a ne proteja de frig, fie că sunt purtate pentru siguranţă de conducătorii de motociclete sau autoturisme, fie că sunt doar un element şic al ţinutei unei doamne.
Alegerea mănuşilor este un aspect care ţine atât de utilitate, cât şi de bun gust. Felul în care purtăm mănuşile trebuie să respecte bunele maniere.
Mănuşile se poartă pe stradă, pentru protecţie împotriva frigului şi pot fi păstrate pe mână dacă suntem în excursie, la schi, sau chiar la plimbare. Dacă întâlnim o persoană cunoscută şi trebuie s-o salutăm şi să îi strângem mâna, atunci mănuşile vor fi scoase.
Dacă intrăm într-o clădire, într-o incintă, mănuşile trebuie scoase şi puse în buzunar sau în poşetă/geantă până la plecare. Un amănunt care trebuie reţinut: mănuşile se scot trăgând pe rând de fiecare deget, nu de partea de jos a mănuşii şi nici trăgând cu dinţii de vârfurile degetelor.
Dacă mergem în vizită, nu vom intra în casa gazdelor înainte de a scoate mănuşile de pe mână, iar după ce intrăm le vom pune undeva, la cuierul unde ne lăsăm haina, fularul, pălăria/căciula.
În cazul în care mergem la restaurant mănuşile vor fi scoase înainte de a intra în restaurant, vor fi duse la garderobă împreună cu haina, sau vor fi păstrate în geantă. Nu este politicos să punem mănuşile pe masă.
Doamnele pot păstra mănuşile lungi, de seară, purtate la o petrecere, un spectacol, un cocktail, fiind considerate parte din ţinută. Bineînţeles, ele vor fi asortate cu rochia. E adevărat, o doamnă cu mănuşi lungi poate da mâna cu cineva sau poate bea o cupă de şampanie, dar e mai dificil să mănânce cu mănuşi şi nici nu este politicos.
Alegerea mănuşilor respectă nişte reguli. Pentru femei, ele se asortează de regulă cu poşeta şi încălţămintea. Dacă nu avem mănuşi asortate, putem opta pentru mănuşi negre.
Pentru ţinutele sport, de vacanţă sau de călătorie, mănuşile pot fi asortate cu fularul şi căciula.
De reţinut că mănuşile croşetate din aţă tip macrame sau cele din material sintetic semitransparent sunt la fel de demodate, precum bibelourile cu balerina şi peştele şi de un gust la fel de îndoielnic.
Mănuşile fără degete din material textil sau tricotate pot fi purtate la ţinute sport, dar nu la o ţinută elegantă sau office. Mănuşile fără degete confecţionate din piele sunt purtate în general de persoanele care conduc, dar numai atunci când sunt la volan.
În ultima vreme au apărut mănuşile care la degetul mare şi cel arătător au aplicat un material lucios, pentru a putea folosi telefonul cu touchscreen fără a scoate mănuşile. Alt tip de mănuşi purtat în prezent este cel cu partea de deasupra mâinii decupată în diferite forme. Aceste mănuşi trebuie alese cu grijă, mai ales din punct de vedere al culorii. Și acest tip de mănuşi este pentru exterior, nu pentru interior.
Orice tip de mănuşi alegem şi purtăm, ele trebuie să fie curate, să aibă un aspect îngrijit. Dacă mănuşile din piele s-au deteriorat (rupt, decolorat) mai bine renunţăm la ele. (Text: Agerpres, Foto: aliexpress.com)