Republica Filipine, o ţară insulară, cu o suprafaţă de 300.000 kmp şi cu o populaţie de 107.668.231 locuitori, sărbătoreşte la 12 iunie – Ziua Independenţei sau Ziua Libertăţii „Araw ng Kalayaan” obţinută în 1898. În 1521, Ferdinand Magellan reclama insulele filipineze pentru coroana regelui Spaniei.
Mai târziu, spaniolii au început expediţiile de cucerire a acestei ţări, pe care o vor denumi Filipinas după regele Filip al II-lea. Prezenţa spaniolă în Filipine a fost continuu ameninţată de incursiuni din afară: de către chinezi şi japonezi, iar pe de altă parte de către portughezi, olandezi şi englezi, fiecare râvnind la bogăţiile acestui arhipelag.
Prin Tratatul de la Paris, care a consfinţit încheierea războiului dintre SUA şi Spania, aceasta din urmă a cedat suzeranitatea asupra arhipelagului Filipine, Statelor Unite ale Americii. Republica Filipine a protestat, dorind să-şi păstreze independenţa câştigată prin luptă (12 iunie 1898). Cultura filipineză este diferită, fiind o combinaţie între cultura estică şi cea vestică. Influenţa spaniolă şi cea americană au făcut din Manila şi din Filipine un loc exotic, ce merită explorat şi vizitat.
Manila este capitala Filipinelor şi, totodată, cel mai important centru cultural, educaţional, social, politic şi financiar al ţării, şi are o populaţie de 12.764.000 locuitori (2014). În plus, aici se găsesc şi cele mai importante atracţii turistice, precum Muzeul Metropolitan de Artă, Muzeul Naţional, Palatul Malacanang, Grădina Zoologică şi Grădina Botanică. În fiecare an, la Muzeul Metropolitan de Artă din Manila, deschis în 1976, sunt organizate patru mari expoziţii.
Una dintre expoziţii are în centrul său un artist filipinez, iar celelalte, trei artişti internaţionali. În cadrul muzeului sunt organizate şi expoziţii permanente, care promovează şi susţin arta contemporană, atât locală, cât şi internaţională.
Muzeul Naţional din Manila a fost înfiinţat în 1901, fiind, iniţial, un muzeu de istorie naturală şi etnografie. În prezent, în cadrul muzeului există expoziţii ce acoperă mai multe domenii, precum ştiinţele naturale, istoria artei şi culturii, istoria arhipelagului filipinez etc. Palatul Malacanang este reşedinţa prezidenţială. Construită în 1750 în stilul spaniol colonial, clădirea are o frumuseţe specifică, reprezentând o parte de istorie.
Grădina Zoologică din Manila se întinde pe o suprafaţă de 5,5 hectare, în a cărei componenţă intră şi Grădina Botanică Naţională. La Grădina Zoologică, inaugurată în 1959, se găsesc aproximativ o mie de animale din 90 de specii. În plus, Zoo din Manila are şi un centru de salvare a animalelor.
Mascota Grădinii Zoologice este elefantul Mali, adus în 1977, din Sri Lanka, pe când avea trei ani. În Grădina Botanică există, de asemenea, mii de colecţii de plante din mai multe zone ale lumii, dar şi din regiunea arhipelagului Filipine şi sudul Pacificului.
Manila este împărţită în 8 districte – Tondo, Binondo, Santa Cruz, Quiapo, Sampaloc, San Miguel, Intramuros şi Ermita. Intramuros sau „Oraşul Cetate” este unul dintre cele mai spectaculoase locuri ale oraşului şi face parte din oraşul vechi.
Construit în 1571, în perioada ocupaţiei spaniole, are clădiri şi biserici în stil european, care au fost reproduse şi în alte părţi ale arhipelagului. Este unul dintre cele mai bine conservate oraşe medievale. Aici, temniţe şi biserici vechi împart perimetrul cu galerii de artă, teatre şi parcuri naturale.
În centrul Intramuros se află Catedrala din Manila, ce aparţinea Arhiepiscopiei Catolice din Manila, Biserica Sf. Augustin, cea mai veche biserică de piatră din oraş, şi una dintre cele patru biserici baroce din Filipine înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Biserica Sf. Sebastian ş.a. Catedrala din Manila este o catedrală catolică închinată Sfintei Fecioare Maria, un monument extrem de interesant, datorită arhitecturii sale speciale.
Catedrala a fost construită în 1571, dar a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului. În interior există picturi şi numeroase piese de decor impresionante. (Text: Agerpres, Foto: Getty Images, tunza.eco-generation.org, Video: youtube.com)