Mâncărica de urzici, preparat de bază în Postul Paştelui

mancare-urziciGospodinele din zona Botoşaniului pregătesc, în perioada Postului Paştelui, o reţetă culinară al cărei ingredient de bază îl reprezintă urzicile – mâncărica de urzici. Reţeta nu este deloc complicată. Frunzele de urzici, proaspăt culese, se spală foarte bine şi se pun la fiert.

După un clocot, acestea se scurg, după care sunt tocate mărunt şi puse într-o tigaie la prăjit. Apoi, se face un sos cu făină albă şi cu ceapă tocată, care se toarnă în tigaia unde se prăjesc aceste urzici.

„Urzicile se consumă, în tradiţia populară, până în Săptămâna Patimilor. I se mai spune şi «mâncarea săracului». Cei care nu au prea multe posibilităţi folosesc această mâncărică de urzici. Aceasta e cea mai simplă variantă de a găti urzicile”, explică etnograful Margareta Mihalache de la Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Mâncărica de urzici se serveşte, de obicei, cu usturoi şi cu mămăligă. În afara postului, mâncărica de urzici poate fi preparată, în loc de făină albă, cu ou bătut. Urzica mai este folosită de gospodine şi în multe alte reţete, în special la ciorba de legume cu fasole. (Text: Agerpres, Foto: gustos.ro)