Cunoscut ca ingredient principal al berii, hameiul, numit şi comlău în satele din Sălaj, după denumirea din limba maghiară (comlo – n.r.), este şi baza unei mâncări tradiţionale din zona Ardealului.
Preparată încă de către gospodinele din Sălaj, mâncarea scăzută din comlău este un preparat de post ce poate fi însă şi o delicioasă garnitură pentru friptura de miel sau cea de porc.
„Acum este perioada când înmugureşte hameiul sau comlăul, cum i se mai spune în unele sate din Sălaj, precum Coşei, Chilioara, Archid sau Pericei. Se culeg mugurii tineri, frunze proaspete şi tije din tulpinile mai crude. Se spală foarte bine în mai multe ape, se rup ca păstăile de fasole verde, cam 3-4 centimetri. Se opăresc, se pun rapid în apă foarte rece şi după aceea se lasă într-o strecurătoare. Într-o tigaie mai largă se călesc puţin în ulei, nu se ard!, trei-patru fire de ceapă verde tăiată rondele mici.
Se adaugă două roşii decojite, tăiate cuburi. Se amestecă continuu şi se călesc puţin împreună. Se adaugă sare, piper, o lingură de făină. Se amestecă cu grijă şi se stinge cu suc de roşii. Se dă într-un clocot, două. Adăugăm hameiul opărit şi fierbem împreună la foc molcom. La final se pune în mâncare mărar verde tocat”, precizează maestrul bucătar Mircea Groza.
Potrivit acestuia, mâncarea, ce este una de post, se serveşte cu mămăliguţă. Pentru cei care nu postesc, se poate consuma ca şi garnitură lângă friptura de miel sau ied.
„Aceasta se face cu ceapă şi usturoi verde dar se poate pune şi o crenguţă de tarhon. Asta ca să păstrăm reţeta din satele sălăjene. Merge şi cu o friptură de porc, cu pâine prăjită, aită şi oloită (dată cu usturoi şi ulei – n.r.)! S-aveţi poftă!”, încheie Mircea Groza. (Text: Agerpres, Foto: reteteculinare.ro)