Maimuţele de zăpadă din Jigokudani

maimute-de-zapada-01

Jigokudani se află în valea râului Yokoyu, în prefectura Nagano din Japonia, la o altitudine de 850 de metri. Însemnând „Valea Iadului”, zona şi-a luat numele de la aburul şi de la apa clocotită care face bulbuci în bazine mici, alimentate de izvoarele geotermale din subsol.

maimute-de-zapada-02

Jigokudani este înconjurat de stânci abrupte şi păduri formidabil de reci.


Pământul rămâne îngheţat în timpul iernii, iar ninsorile abundente acoperă zona cu zăpadă timp de cel puţin patru luni în fiecare an. În acest mediu ostil, trăieşte o populaţie mică de macaci japonezi, cunoscuţi şi ca maimuţe de zăpadă, care reuşesc să se încălzească făcând baie în piscinele naturale cu apă caldă.

maimute-de-zapada-03

Maimuţele care se înmoaie fericite în piscina fierbinte, cu capul pufos ieşit din apă şi pudrat de zăpadă, oferă o privelişte fascinantă.

maimute-de-zapada-04

În ciuda faptului că sunt relativ bine cunoscute, puţini oameni sunt dispuşi să meargă pe jos doi kilometri prin pădurea îngheţată în toiul iernii pentru a observa maimuţele. Parcul Maimuţelor de la Jigokudani rămâne, prin urmare, în mare măsură, neaglomerat.

maimute-de-zapada-05

În timpul lunilor calde, macacii japonezi sălbatici se hrănesc în Parcul Naţional Joshinetsu Kogen, în care se află parcul lor, şi coboară în vale numai în timpul iernii. Acesta este momentul în care este cel mai bine de vizitat parcul – când valea este acoperită cu o pătură de zăpadă albă, iar maimuţele se joacă în jurul băii termale.

maimute-de-zapada-06

De obicei, nu există zăpadă în regiune din decembrie până în martie, iar cel mai bun moment pentru vizitare este din ianuarie până în februarie.

maimute-de-zapada-07

maimute-de-zapada-08

Maimuţele care se îmbăiază pot exista şi în timpul anului, dar sunt un pic reticente, în special în timpul lunilor calde şi ar putea avea nevoie de unele încurajări din partea gardienilor parcului, care le aruncă mâncare în piscină.

maimute-de-zapada-10

maimute-de-zapada-09

Maimuţele trăiesc în grupuri sociale mari şi poate fi destul de distractiv să fie privite cum interacţionează. Obişnuite cu omul, maimuţe pot fi observate de foarte aproape.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, mirror.co.uk, welcome.city.matsumoto.nagano.jp)