Magnificul templu budist Wat Phra Dhammakaya

templu-Wat Phra Dhammakaya-01

Wat Phra Dhammakaya este un templu budist enorm, din districtul Khlong Luang al oraşului Bangkok, Thailanda, la 16 km nord de Aeroportul Internaţional Bangkok.

templu-Wat Phra Dhammakaya-02

Templul este centrul controversatei mişcări Dhammakaya, o sectă budistă fondată în 1970, care a fost criticată pentru învăţăturile sale religioase neconvenţionale şi pentru comercializarea budismului. Monumentul neortodox budist de un miliard de dolari arată mai mult ca o navă spaţială, un stadion de sport sau chiar un OZN, decât ca un templu thailandez tradiţional.

templu-Wat Phra Dhammakaya-03

În centrul construcţiei se află un dom imens (Dhammakaya Cetiya), acoperit cu 300.000 de statui ale lui Buddha din bronz placat cu aur – alte 700.000 sunt amplasate în interiorul templului.

templu-Wat Phra Dhammakaya-04

Domul de aur este Sala Memorială a fondatorului sectei, Phramonkolthepmuni. Este înconjurat de o platformă circulară de beton masivă, care are rol de Amfiteatru al Meditaţiei. Întregul complex este situat pe un teren de 4 kilometri pătraţi.

templu-Wat Phra Dhammakaya-05

Ritualurile de masă şi meditaţiile sunt practicate zi de zi, cu ajutorul a mii de voluntari. În timpul zilele de duminică şi al sărbătorilor religioase majore, la acest complex se adună aproape 100.000 de credincioşi. O comunitate de 3.000 de călugări, novici, laici şi laice trăieşte deja în Wat Phra Dhammakaya, ceea ce face din acest loc cel mai mare templu din Thailanda.

templu-Wat Phra Dhammakaya-06

În ciuda ceremoniilor bizare şi a popularizării la scară naţională a acestor evenimente prin canalele de televiziune, Dhammakaya a reuşit să se ţină departe de ochii lumii internaţionale. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: en.wikipedia.org, skyscrapercity.com, flickr.com, panoramio.com, facebook.com/viasingapore, foreignpolicy.com)